A demokrácia irányába halad Líbia

TK

2012. május 11., péntek 08:07, frissítve: péntek 08:29

Az ENSZ különmegbízottja szerint Líbia instabil, de a demokrácia irányába halad.

Ian Martin, az ENSZ líbiai különmegbízottja a Biztonsági Tanács csütörtökön tartott ülésén elmondta: vannak arra utaló pozitív jelek, hogy az ország a demokrácia felé halad, de a régi feszültségek fegyveres konfliktusokká szélesedtek, még mindig kínoznak foglyokat és növekszik az elégedetlenség a fegyveres felkelés egykori résztvevői között.

Kevesebb mint hét hónappal Moammer Kadhafi 42 évig tartó önkényuralmának megdöntése után a szabad média és a civil szervezetek gyors ütemben fejlődnek, a líbiaiak mindinkább gyakorolják a szólásszabadságot, egyre erősebben vágynak arra, hogy nemzeti kérdésekben hallassák hangjukat, és eltökéltek abban, hogy a vezetők elszámoltathatóságát kikényszerítsék – véli a diplomata.

Hozzátette: miközben az ország a júniusi parlamenti választásokra készül, az ideiglenes kormány továbbra is csak ott tart, hogy igyekszik megteremteni a jogállamiságot, „egyfajta bizonytalanság” érződik egy törékeny rendszerben. Nem kis eredmény, hogy a választók bejegyzésének május 1-jei megkezdése óta közel egymillió ember jelentkezett, s Miszráta után több városban is megtartották, illetve megtartják a következő hetekben a helyhatósági választásokat.

Az újonnan megtalált szabadsággal együtt azonban felszínre kerültek és helyenként fegyveres összecsapásokká fajultak a Kadhafi-korszak alatt elfojtott helyi konfliktusok. A kormány minden esetben gyorsan és a tapasztalatokat figyelembe véve egyre jobban reagált, de szavatolnia kell a hosszú távú biztonságot, szolgáltatásokat kell nyújtania és folytatnia kell a megbékítést az érintett városokban – tette hozzá az ENSZ-különmegbízott.

Kiemelte, hogy a Kadhafi uralmát megdöntő felkelés résztvevői egyre elégedetlenebbek, például azért, mert szerintük méltánytalanul bánnak a harcokban megsérült bajtársaikkal, vagy éppen nem kapnak fizetést. Martin sürgette a líbiai kormányt, hogy fokozza a harcosok leszerelésére és a társadalomba való visszailleszkedésükre irányuló erőfeszítéseit.

Martin megjegyezte, hogy komoly akadályok nehezítik a polgároknak az igazságszolgáltatáshoz való joguk érvényesítését. Nagyon lassan halad a börtönök átadása a belügyminisztériumnak, amelynek eddig csak 31 létesítmény és háromezer rab került a fennhatósága alá. További mintegy négyezer ember sínylődik különböző fegyveres csoportok fogságában, ismert vagy titkos börtönökben, s még mindig érkeznek jelentések kínzásokról és rossz bánásmódról.

Martin haladást tapasztalt a gazdaság terén. Líbiában jelenleg napi négymillió hordó olajat termelnek ki, s vannak látható jelei az új kereskedelmi tevékenységnek. A helyreállítás azonban lassan fog haladni mindaddig, amíg a biztonságot meg nem teremtik, s a befektetők és a külföldi társaságok vissza nem térnek.

Forrás: MTI