A Hezbollah rakéták ezreit indítja el izraeli támadás esetén

MD

2012. november 25., vasárnap 16:56

Rakéták "ezreivel" fenyegette meg Izraelt a libanoni Hezbollah radikális síita szervezet vezetője egy Libanon elleni támadás esetére.

A Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah sejk híveinek tízezrei előtt beszélt óriáskivetítőkön megjelenítve Bejrút déli külvárosában az asúra gyászünnep alkalmából vasárnap, amelyen Mohamed próféta unokája, Huszein halálának az évfordulójáról emlékeznek meg a síiták. Huszeint és kíséretét 680-ban ölték meg az iraki Bagdadtól 110 kilométerre fekvő Kerbelánál Jazíd kalifa fegyveresei.

A Hezbollah Irán mellett áll

Az egyiptomi külügyminiszter november 21-én bejelentette, hogy létrejött a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális palesztin mozgalom között. Az izraeli hadsereg közlése szerint azonban a tűzszünet hatályba lépése után eltelt egy óra alatt is lőttek ki rakétákat Izraelre a Gázai övezetből.

Irán elit katonai alakulatának, a Forradalmi Gárdának a parancsnoka november 21-én közölte, hogy országa olyan technológiával látta el a Hamászt Gázában, amellyel nagyobb hatótávolságú rakétákat tud gyorsan előállítani. „Gáza ostrom alatt áll, így nem segíthetjük őket. A Fadzsr–5 rakétákat nem Iránból küldjük. A technológiáját juttattuk el, és gyorsan előállítják (a rakétákat)” – mondta akkor a parancsnok.

A Hezbollah-vezér megismételte, hogy támogatja Iránt – Izrael esküdt ellenségét – és a palesztin fegyveres csoportokat, s a palesztin „ellenállás nagy győzelmének” nevezte a Gázai övezet elleni, november 14-étől 21-éig tartó izraeli offenzívát, amelynek 166 palesztin és hat izraeli áldozata volt.

Libanon rakétákkal fenyeget

„Izrael, amely megremegett maroknyi Fadzsr–5 rakétától, hogyan fogja elviselni, ha rakéták ezrei hullanak Tel-Avivra és más városokra, amennyiben megtámadja Libanont?” – tette fel a kérdést. A Tel-Avivra kilőtt iráni Fadzsr–5-ösök indítását Gázából a szélsőséges Iszlám Dzsihád palesztin csoport vállalta magára.

Izrael nem terrorizálhatja őket

„Ha a gázai blokád korlátozta is a (palesztin) lövedékek hatótávolságát”, a Libanonból indított rakéták képesek „elérni az egész megszállt Palesztinát a libanoni határtól a jordániaiig, egészen a Vörös-tengerig. (Az északi) Kirjat-Smonától (a déli) Eilatig” – figyelmeztetett Naszrallah. „Elmúlt már az az idő, amikor Izrael terrorizálhatott bennünket” – mondta beszédében, amelyet egyenes adásban közvetített pártjának televíziója, az al-Manár.

A Hezbollah libanoni síita muzulmán szervezet aktivistái imádkoznak a földön ülve az ásúra ünnepén
A Hezbollah libanoni síita muzulmán szervezet aktivistái imádkoznak a földön ülve az ásúra ünnepén
Fotó: Nabil Mounzer / MTI/EPA
Véresre korbácsolta hátát egy bahreini síita muzulmán férfi az ásúra ünnepén
Véresre korbácsolta hátát egy bahreini síita muzulmán férfi az ásúra ünnepén
Fotó: Mazen Mahdi / MTI/EPA

 

Izraelnek nem barátai, hanem bábjai vannak

Szervezete nagy szövetségeséről, a fegyvereit szállító Iránról a sejk úgy vélekedett, hogy „nap nap után bizonyítja az arabok és a muzulmánok iránti barátságát, támogatva a sebezhető és elnyomott népeket, ami bebizonyosodott Gázában is”. „Mindazok, akik Izraelt barátjukká akarják tenni, Izrael bábjai, s mindazok, akik Iránt ellenségükké akarják tenni, szintén Izrael bábjai, akár tudják, akár nem” – hangoztatta, nyilvánvaló utalással a Perzsa-öböl menti államokra, amelyek igen kritikusak Teheránnal szemben.

Forrás: MTI