A Hezbollah terroristája robbantott?

tt

2012. július 20., péntek 18:36, frissítve: péntek 18:41

A The New York Times információja szerint a libanoni Hezbollah tagja volt a burgaszi öngyilkos merénylő.

A vezető amerikai liberális lap pénteken idézett két amerikai tisztviselőt, akik szerint az izraeli turisták elleni szerdai merénylet mögött a radikális iszlám mozgalom áll. Egy harmadik hivatalos forrás szerint a férfi a Hezbollah és a mozgalmat támogató Irán „általános utasítására” járt el.

A bolgár hatóságok izraeli és amerikai rendőrökkel közösen igyekeznek azonosítani a merénylőt. Izrael ugyancsak Iránt tette felelőssé a merénylet elkövetéséért, amit Teherán visszautasított.

A libanoni Hezbollah síita szervezetre utaló jegyeket visel magán az izraeli turisták ellen Burgaszban elkövetett merénylet – közölte pénteken az amerikai védelmi minisztérium, amely ugyanakkor egyelőre senkit sem vádolt meg a támadás elkövetésével. „A támadás a Hezbollah néhány jellemző jegyét viseli, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy véglegesen eldöntsük, hogy ki volt a felelős” – jelentette ki washingtoni sajtóértekezletén George Little, a Pentagon szóvivője.

Hét halálos áldozat

Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter pénteken Szófiában arról beszélt, hogy a merényletet egy külföldi követte el, aki legalább egy héttel tette elkövetése előtt utazott be a balkáni országba. Burgaszban is eltöltött legalább négy napot.

A merényletben heten haltak meg, több mint 30 ember sérült meg. Pénteken hazájukban eltemették az öt izraeli áldozatot, akik 25 és 44 év közöttiek voltak. Meghalt a busz bolgár sofőrje is, a hetedik áldozat a merénylő volt.

Forrás: MTI