A homoszexuálisokra terelné a figyelmet Obama?

Kovács N. László, 2012. május 10., csütörtök 21:53
Bombaként robbant a bejelentés, hogy Barack Obama támogatja a melegházasságot: a liberális sajtó "történelmi tettről" és "morális fölényről" beszél, míg az ellenzők szerint az elnök "véglegesen leértékeli a házasság intézményét".

„Számomra személyesen is fontos, hogy nyíltan vállaljam a véleményemet, miszerint az azonos nemű pároknak is meg kell adni a házasodás lehetőségét” – ez a mondat a szó semleges értelmében valóban történelmi: Barack Obama ugyanis az első amerikai elnök, aki hivatali idejében támogatja a homoszexuálisok házasságát. A nyilatkozat jelentőségében szinte minden forrás egyetért, megítélése azonban jól jelzi, mennyire megosztó kérdés az Egyesült Államokban a házasság ügye.

A baloldali irányultságú sajtó ünnepli Obamát. A The New York Times szerkesztőségi cikke szerint az elnök „végre erkölcsi érzékére hallgatva döntött, és így morálisan fölénybe került” ellenfelével, Mitt Romney-val szemben, aki továbbra is „bigott” pozíciót képvisel a kérdésben. A kommentár szerint azonban sajnálatos és logikátlan, hogy Obama az államoknak meghagyná a döntés jogát a kérdésben, hiszen a házasság alapvető jog, mely mindenkit egyformán megillet. Charles Blow, a lap publicistája blogjában azt írta, „az amerikai nemzet ma büszkén kihúzhatja magát, mert egy mérfölddel közelebb került a függetlenségi nyilatkozat ideáinak világához”. Blow párhuzamba állítja a homoszexuálisok jogegyenlőségi harcát az ötven évvel ezelőtti fekete polgárjogi mozgalommal, Obamát pedig annak vezéréhez, Martin Luther Kinghez hasonlítja. Hasonló, ám némileg visszafogottabb hangot ütött meg a The Washington Post, mely „rendkívül örvendetes eseménynek” nevezi az elnöki nyilatkozatot.

Merőben másként szemléli a kérdést a konzervatív sajtó. A patinás National Review szerkesztőségi cikke a „házasság végleges leértékeléséről” beszél, és őszintétlenséggel vádolja Obamát, mivel véleménye nem szívéből, hanem a politikai áramlatokat követve alakul ki. A Review szerint az állam által elismert házasság „egyedüli célja, hogy jogi keretet adjon két felnőtt együttélésének, amelyből gyermekek születnek, ez utóbbi elem nélkül pedig egyszerűen nincs értelme a kifejezésnek”. A New York Post „cinikusnak” nevezi az elnököt, a bejelentést pedig „alaposan kiszámított politikai lépésnek”, melynek egyedüli célja, hogy „újra aktivizálja a végletekig csalódott liberális bázist”. A The Wall Street Journal szerint Obama szeretné, ha a választás legalább részben nem a gazdaság helyzetéről szólna, hiszen ezen a téren nem sok eredményt tud felmutatni, a cikk szerzői szerint azonban kétséges, hogy sikerül elérnie ezt a célját.

Évről évre egyre több amerikai támogatja a homoszexuálisok házasodását, a legutóbbi kutatások eredményei szerint kicsivel több, mint a választók fele ért egyet az elnökkel a kérdésben. Obama nagy pénzügyi támogatói közt azonban felettébb magas a homoszexuálisok aránya (500 ezer dollár felett hatból egy), akik bizonyára bőkezűbben fognak adományozni a bejelentés tükrében. „A telefonok folyamatosan csengenek” – nyilatkozta Andrew Tobias, az elnök egyik pénzgyűjtéssel foglalkozó alkalmazottja. Egy igen fontos támogatót azonban máris megingatott a kijelentés: az elnök lelki tanácsadója, Joel Hunter tiszteletes szerint Obama helytelen döntést hozott. A pásztor szerint a pozíció előbb-utóbb olyan házassági törvénykezéshez fog vezetni, mely akaratuk ellenére a melegházasság elfogadására kényszeríti majd az egyházakat és a hívőket.

(The New York Times, Nytimes.com, The Washington Post, Washingtonpost.com, The Wall Street Journal, Wsj.com, The National Review, Nationalreview.com, New York Post, Nypost.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása