Konfliktus

A kelet-ukrajnai tűzszünet betartásáról egyeztettek

MTI, 2015. december 30., szerda 16:22
Megerősítette a kelet-ukrajnai tűzszünet melletti elkötelezettségét Francois Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök szerdán folytatott, csaknem kétórás konferenciabeszélgetésében – tudatta a francia elnöki hivatal.

A francia–német–orosz–ukrán, úgynevezett normandiai formátumú telefonbeszélgetésen a szakadárok által ellenőrzött Donyec-medencében tartandó helyhatósági választásról is szó esett, melyet „a jövő év elején kell megtartani”.

Új alkotmányt kell elfogadni

Német és francia közvetítéssel Ukrajna, Oroszország és a szakadárok képviselő februárban állapodtak meg immár második alkalommal a fehérorosz fővárosban, Minszkben egy olyan dokumentumról, amely a politikai rendezést hivatott rendezni. Ennek köszönhetően a harcok csitultak ugyan, de Ukrajnának a választásokat követően, legkésőbb az év végéig vissza kellene kapnia a teljes ellenőrzést keleti határa felett, ami aligha fog bekövetkezni. A megállapodás értelmében Ukrajnának az év végéig új alkotmányt is el kellene fogadnia az ország közigazgatásának decentralizációja érdekében.

Az Európai Unió a minszki megállapodások maradéktalan teljesülésétől tette függővé az Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni agresszió miatt bevezetett gazdasági szankciók felülvizsgálatát.

A szerdai telefonbeszélgetést követően kiadott francia közleményben az áll, hogy a vezetők „hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a minszki megállapodásokat 2016 folyamán maradéktalanul végre kell hajtani”. Ennek részleteinek kidolgozására pedig legkésőbb február elejéig összeül majd a négy ország külügyminisztere.

Az ukrajnai konfliktusban az ENSZ adatai szerint tavaly április óta mintegy kilencezer ember halt meg, többségük civil.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása