A két ünnep között is dolgoznak a miniszterek

Keresztes Lajos

2011. december 21., szerda 11:57

A konzervatív bécsi napilap Kijárási tilalom a kormányfőnek című cikkében tudósít arról, hogy a két ünnep között is dolgozni fog az osztrák kormány a jövő évi megszorításokon.

Márciusig össze kell állítani egy új megszorítási csomagot Ausztriában. A takarékossági intézkedésekkel és az új adókkal összesen kétmilliárd eurót kellene besöpörni az államkincstárba.

Egyelőre a kormány igencsak felületes bepillantást enged a terveibe. A kancellár megígérte, hogy az SPÖ nemcsak új adókat, hanem megtakarítási lehetőségeket is megfontol majd, ezért a miniszterek a két ünnep között is dolgozni fognak.

Állítólag létezik egy mintegy 500 oldalas javaslati lista, ebből azonban semmit sem ismertettek, egy kivétellel. Doris Bures (SPÖ) közlekedési miniszter törölni kívánja az ÖBB (az Osztrák Szövetségi Államvasutak) korengedményes nyugdíjait, ami kiváltotta a néppárti alkancellár dicséretét. Az intézkedés azt üzeni más foglalkozási csoportoknak, „hogy mi komolyan gondoljuk a korengedményes nyugdíjak eltörlését”.

Többen úgy gondolják, hogy adósságféket kell beépíteni az alkotmányba, hogy ezzel megnyugtassák a piacokat, ezért az SPÖ és az ÖVP párhuzamosan körbeudvarolja az ellenzéket. A szabadságpárt elnöke az adósságfék támogatását egy feltételhez kötötte: 250 000 aláírással kötelező legyen egy adott kérdésről népszavazást tartani. „Ennek a szabályozásnak már az eurómentő-csomagra is érvényesnek kell lennie” – nyilatkozta a megbeszélések előtt a közszolgálati rádiónak.

Die Presse (diepresse.com)