Bernard Valéro külügyi szóvivő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy a francia kormány álláspontja szerint Csatáry Lászlót le kellene-e tartóztatniuk a magyar hatóságoknak.

„A náci bűnök elévülhetetlenek. Úgy véljük, hogy a náci bűnösöknek, bárhol is tartózkodjanak, a bíróság előtt kell felelniük tetteikért” – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: „A budapesti főügyész azt közölte, hogy az igazságszolgáltatás már vizsgálja a tényeket. A magyar hatóságok dolga, hogy megfelelően lépjenek fel az ügyben.”

A The Sun még múlt héten vasárnap készített két teljes újságoldalt megtöltő, fotókkal illusztrált beszámolót az idős férfiról, akit egyébként a Simon Wiesenthal Központ a világ legkeresettebb háborús bűnösének tart. A lap oknyomozó riportereket küldött a Magyarországra abból a célból, hogy megpróbálják szóra bírni Csatáryt, aki a második világháború idején az egyik kassai gyűjtőtábor parancsnoka volt. Ismert, a Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjének feljelentése alapján már tavaly szeptemberben elrendelte a nyomozást ellene – háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

A The Sun írása szerint Csatáry 15 700 zsidó auschwitzi deportálásában működött közre, és „holléte 15 éve rejtély", de a lap munkatársai – a Wiesenthal-központtól kapott adatok alapján – kiderítették, hogy „Budapest egyik elegáns kerületében" él, „két hálószobás lakásában". A lakcímet a lap nem ismertette.

A The Sun ezt az ingatlant jelölte meg Csatáry László otthonának
A The Sun ezt az ingatlant jelölte meg Csatáry László otthonának
Fotó: Europress/AFP


A brit lap riporterei be is csöngettek az idős emberhez, mire az – a The Sun állítása szerint – „kanadai akcentusú angolsággal" indulatosan kijelentette, hogy nem követte el azt, amivel gyanúsítják, majd becsapta lakása ajtaját.

A bejárati kapu lakáscsengőjén „Smith
A bejárati kapu lakáscsengőjén „Smith" név olvasható, de belül, a postaládáján szerepel a Csatáry név
Fotó: Europress/AFP


Megszólaltatták Efraim Zuroffot is, aki kijelentette: „most, hogy a The Sun megtalálta ezt a háborús bűnöst, (Csatáryt) Magyarországon bíróság elé kell állítani". Zuroff az ügy kapcsán a dpa német hírügynökségnek is nyilatkozott: „A legfontosabb kérdés az, vajon megvan-e a politikai akarat Magyarországon ahhoz, hogy a Csatáry-ügyet bíróság elé vigyék.

Tiltakozók a Csatáry László feltételezett lakhelyéül szolgáló épülete előtt a budapesti Jagelló utcában
Tiltakozók a Csatáry László feltételezett lakhelyéül szolgáló épülete előtt a budapesti Jagelló utcában
Fotó: Kallos Bea / MTI