„A mészáros tovább gyilkol, a nép folytatja a forradalmat”

PR

2012. április 18., szerda 18:24, frissítve: csütörtök 10:02

Szíriai ellenzékiek állítása szerint katonák tüzet nyitottak tüntetőkre és többet megsebesítettek közülük szerdán Damaszkusz egyik elővárosában, ahol ENSZ-megfigyelők jártak. Közben a török hatóságok feltartóztattak egy Szíriába tartó német hajót.

Damaszkusz a jövőben is tiszteletben kívánja tartani Kofi Annan béketervét – ígérte a szíriai külügyminiszter Pekingben szerdán, egynapos munkalátogatásán. Közben a szíriai hadsereg harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel ismét lőtte szerdán Homsz városát.

– A szíriai ellenzék provokálja a damaszkuszi kormányt, hogy az megsértse a tűzszünetet – jelentette ki szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Kofi Annan nemzetközi különmegbízott szóvivője megerősítette, hogy megfigyelők jártak szerdán Damaszkusz Arbin nevű külvárosában, de arról nem tudott, hogy jelen voltak-e, amikor katonák tüzet nyitottak a tüntetőkre. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet szerint több ezren tüntettek Arbinban, és nyolcan sebesültek meg a lövöldözésben.

Egy amatőr videofelvételen, amelyet állítólag a városban készítettek, nagy, zászlókat lengető tüntető tömeg látszik több, ENSZ-feliratú gépkocsi körül. Az emberek a Szabad Szíriai Hadsereget éltető dalt énekeltek, és az egyik járműre egy szöveget ragasztottak, amely szerint „a mészáros tovább gyilkol, a megfigyelők tovább figyelnek, a nép tovább folytatja a forradalmat”.

Egy másik felvételen két, lassan haladó ENSZ-gépkocsi látszik, amelyet szintén tömeg kísér egy széles úton. Ekkor lövések dördülnek el, mire a két gépkocsi felgyorsít és hátrahagyja a tüntetőket. A kísérőszöveg szerint mindkét felvétel Arbinban készült. Egy kormánypárti honlap arról számolt be, hogy Arbinban kézigránátot hajítottak a biztonságiakra a megfigyelők körútja alatt, és a repeszek megsebesítettek egy dandártábornokot.

Az OSDH tudomása szerint szerdán az ország különböző pontjain 14 ember, köztük hét civil vesztette életét az erőszakban. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán tesz jelentést a Biztonsági Tanácsnak a tűzszünetről és arról, hogy fennállnak-e a feltételek a megfigyelőmisszió 250 fősre bővítéséhez.


Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő szerint nem valószínű, hogy rövid távon megoldódna a szíriai konfliktus, és ezen feltehetőleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott megfigyelői misszió sem változtat.

A fegyvernyugvás hivatalosan múlt csütörtökön lépett életbe Szíriában. A tűzszünet ellenére a szíriai kormányerők vasárnap is tüzérségi támadást intéztek Homsz ellen, és hat ember életét oltották ki.

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete úgy vélte: az erőszak újbóli fellángolása megkérdőjelezi Bassár el-Aszad szíriai elnök igazi szándékát, azt, hogy valóban be kívánja-e tartani a Kofi Annan által kidolgozott tervet.


Feltartóztatták a német hajót

A török hatóságok szerdán feltartóztattak és kikötőbe vontattak egy Szíriába tartó, német tulajdonban lévő hajót, miután felmerült a gyanúja, hogy az a nemzetközi szankciókat megsértve fegyvereket szállít az erőszak sújtotta közel-keleti országba. Az Atlantic Cruiser nevű teherhajót a szíriai partoktól 100 kilométerre északra található törökországi Iskenderum kikötőjébe vontatták, ahol a helyi vám- és pénzügyőrség már megkezdte a rakomány átvizsgálását.

A német tulajdonos és a hajót bérlő ukrán cég azt állítják, nincs tudomásuk arról, hogy fegyverek lennének a teherszállító fedélzetén. A rakomány Szíriába tartó része hivatalosan egy hőerőmű-építésen felhasználandó elemeket tartalmaz. A múlt héten állítólagos szíriai dezertőrök arról tájékoztatták a tulajdonos W. Bockstiegel Reederei céget, hogy a fedélzeten a közel-keleti országba tartó fegyverek vannak. A cégnek küldött üzenetükben a magukat „Szíriai Forradalmi Haditengerészeti Erőknek” nevező ismeretlenek kilátásba helyezték, hogy fegyveres támadást indítanak a hajó ellen, ha az megpróbál kikötni Szíriában. A legénység a támadástól tartva korábban kikapcsolta a hajó mozgását figyelő nyomkövető rendszert.

Ezzel párhuzamosan a német Der Spiegel hetilap korábbi cikkében azt állította, hogy a hajó Iránból származó fegyvereket vett fel Dzsibutiban tett megállója során. A tulajdonos szerint azonban az indiai Mumbaiból útnak indult, s Szíria mellett Törökországba és Montenegróba is árukat szállító hajó Dzsibutiban nem vett fel új rakományt. Az ügyben a német hatóságok is vizsgálatot indítottak.

Szíriával szemben az Európai Unió és Törökország részéről is fegyverembargó van érvényben.

Forrás: MTI