A miniszteri posztba kerülhet, ha bebizonyosodik a plágium

Keresztes Lajos

2012. május 6., vasárnap 16:41

Alapos vizsgálatot követelnek Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter doktori dolgozatával kapcsolatban a zöldek és az SPD politikusai Németországban. Egyesek szerint ha bebizonyosodnak a plágiumvádak, a politikusnak távoznia kell tisztségéből.
Mint azt az MNO megírta, megerősítették tisztségében a berlini tartományi gyűlés kereszténydemokrata (CDU) frakciójának vezetőjét, Florian Grafot,  aki bizalmi szavazást kért személyéről, miután beismerte, hogy doktori dolgozatában plagizált.

Anette Schavan oktatási miniszterre (CDU) egyre nagyobb nyomás nehezedik a doktorija miatt. Az oktatási miniszterrel szemben a Schavanplag internetes oldalon plágiumvádakat fogalmaztak meg. Adataik alapján a tárcavezető 50 esetben nem korrekt módon idézett.

A zöldek és az SPD politikusai igen alapos vizsgálatot követeltek a váddal kapcsolatban. Az SPD felvetette azt a kérdést, hogy Schavan a helyén maradhat-e. „Amennyiben bebizonyosodnak a vádak, akkor Schavan asszony miniszterként, főként tudományügyi miniszterként nem maradhat” – nyilatkozta Dagmar Ziegler, az SPD egyik frakcióvezető-helyettese. Florian Pronold, a másik SPD-frakcióvezető-helyettes felszólította a tárcavezetőt, segítse az eset gyors tisztázását.

Krista Sager, a zöldek tudománypolitikai szóvivője arra utalt, hogy plágiumszakértők szerint a miniszter doktorija határesetnek számít. Úgy látja, a düsseldorfi egyetemnek most azon kell fáradoznia, hogy alaposan megvizsgálja a dolgozatot. „Ez az érdeke Schavan asszonynak is” – nyilatkozta a zöldek politikusa.

A jogászok is a disszertáció alapos megvizsgálását követelték. Volker Rieble müncheni professzor azzal számol, hogy a miniszter elveszítheti a doktori címét. „Ha a szövegrészeket korrekten adta vissza a Schavanplag oldal, akkor a jelenleg érvényes jogszabályok szerint a disszertáció visszavonására kerül sor” – nyilatkozta. Mint mondta, már kevesebbért is elveszítették emberek a doktori címüket; minőségileg Schavan munkájában a plágium minden fajtája megtalálható. „Ez nem véletlen, és nem is tévedés – folytatta Rieble –, hanem szándék.” A jogászprofesszor is az egész munka alapos felülvizsgálatát követelte.

„Első pillantásra a Schavanplag azt mutatja, hogy nyilvánvaló egyezőség található a mondatok részleteiben – fogalmazott Thomas Dreier jogászprofesszor a karlsruhei Információs és Gazdasági Jogi Intézet vezetője. Leszögezte: mint minden gyanús esetben, alaposan oda kell figyelni, mielőtt végeges ítéletet mondanánk. „Személyre való tekintet nélkül kell vizsgálódni, mert minden gyanú, aminek alaposan nem járnak utána, árt a tudománynak” – fogalmazott.

(Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung)