A nemzetközi békét fenyegeti a szíriai konfliktus

LM

2012. július 6., péntek 13:18, frissítve: péntek 17:40

A francia elnök szerint "senki nem vitathatja", hogy a szíriai konfliktus most már a nemzetközi békét és biztonságot fenyegeti, ezért Bassár el-Aszad elnöknek távoznia kell a hatalomból és átmeneti kormánynak kell megalakulnia. A Szíria barátai csoport zárónyilatkozatban is követelte Aszad távozását.
A szíriai rendszerellenes felkelők támogatásával vádolta Törökországot Bassár el-Aszad egy interjúban.

Francois Hollande még a Szíria barátai elnevezésű országcsoport harmadik találkozójának megnyitóján beszélt Párizsban. A tanácskozáson közel száz ország képviselője gondolkodott közösen arról, hogyan lehetne ezt a folyamatot felgyorsítani.

A francia elnök arra kérte a részt vevő országokat, hogy konkrét intézkedésekről, köztük a rezsim elleni szankciókról és az ellenzéknek nyújtandó segítségről döntsenek, valamint „ösztönözzék arra” az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Damaszkuszra.

A konferencián nem vett részt a szíriai rezsim legfőbb nemzetközi támogatóinak számító Oroszország és Kína. Mindkét nagyhatalom azt hangoztatta, hogy a helyzet politikai megoldását szorgalmazza.

Kényszerítő határozatot szorgalmaznak

A Szíria barátai csoport zárónyilatkoztaban is leszögezte: Bassár el-Aszadnak mennie kell. A közel száz nyugati ország és arab állam találkozóján pénteken elfogadott zárónyilatkozatban egyebek mellett az is szerepel, hogy a Szíria barátai országcsoport az ENSZ Alapokmányának – a nemzetközi békét fenyegető konfliktusokra vonatkozó – VII. fejezete alapján egy olyan, kényszerítő erejű határozat sürgős elfogadását kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsától, amely kötelezi a szíriai rezsimet Kofi Annan, a világszervezet és az Arab Liga közös szíriai különmegbízottja tervének alkalmazására.

Szöknek a tábornokok

A közép-szíriai – ma a lázadók kezén lévő – Rasztánból származó, szunnita muzulmán ifjabb Tlász a jelenlegi elnök, Bassár el-Aszad gyerekkori barátja volt, amint apáikat, Musztafa Tlászt és a mostani államfő apját, a néhai Háfez Aszad elnököt is sokévi barátság fűzte egymáshoz. A két fiú együtt járt tiszti iskolába is. Manaf Tlászt, aki mindezek révén a szíriai nómenklatúra tagja lett, több mint egy évvel ezelőtt – állítólag nem elég megbízhatónak ítélve – eltávolították a kormány védelmét ellátó elit egység éléről.

Manaf Tlász szíriai dandártábornok, aki az elit Köztársasági Gárda egyik egységének vezetője és Bassár el-Aszad elnök régi szövetségese volt, eltávozott Damaszkuszból, és Párizsba tart – közölte a Tlász család egy közeli barátja pénteken a Reuters hírügynökséggel. A török sajtó csütörtökön jelentette, hogy aznap újabb szíriai tábornok dezertált Törökországba, immár a tizenötödik magas rangú katonatiszt, aki elhagyja hazája hadseregét. A negyvenes éveinek vége felé járó Tlász, Musztafa Tlász egykori védelmi miniszter fia Franciaországba szándékozik utazni, ahol apja jelenleg él – mondta a család barátja. Más forrás szerint felesége és nővére is Párizsban lakik.

Laurent Fabius francia külügyminiszter röviddel később Párizsban, a Szíria Barátai elnevezésű országcsoport harmadik találkozóján megerősítette, hogy Manaf Tlász elszökött hazájából, és úti célja a francia főváros.

Olasz támogatás?

A Finmeccanica olasz haditechnikai cég egyik egysége fejlett kommunikációs eszközöket adott el még idén februárban is Szíriának – jelentette csütörtökön a l'Espresso című olasz hetilap a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott titkos diplomáciai e-mailek alapján.

Kivégzések

A genfi emberi jogi tanács jelentést tett közzé a legutóbbi szíriai fejleményekről. Ebben többek között arra mutatott rá, hogy a felkelők elleni harcban az utóbbi három hónapban a kormányerők riasztó mértékben figyelmen kívül hagyták az alapvető emberi jogokat. A testület a jogsértések között említette a kivégzéseket is. A jelentés szerint továbbra sem tisztázott, hogy ki állt a májusi húlai vérengzés mögött, amelynek több mint száz halálos áldozata volt. A dokumentum ennek kapcsán ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy a kormányerők valószínűleg több gyilkosságért is felelősek.

Támadják a keresztényeket

A tanács jelentésében egyidejűleg felhívta a figyelmet arra is, hogy több helyi beszámoló a fegyveres lázadó csoportok által végrehajtott gyilkosságokról tesz említést. Egyre több támadás éri az Aszad-ellenes erők részéről a kisebbségben élő keresztényeket, mert a lázadók potenciális veszélyforrásnak, a regnáló elnök támogatóinak tartják őket. Bővebben>>>

Forrás: MTI