Az oldalak látogatóit is büntetnék

WA

2012. április 11., szerda 19:05

Jóváhagyta szerdai ülésén a francia kormány azokat az intézkedéseket a radikális iszlamizmus visszaszorítására, amelyeket Nicolas Sarkozy államfő a hét áldozatot követelő toulouse-i dzsihadista merénylő halálát követően jelentett be. Ennek értelmében a szélsőséges nézeteket hirdető internetes oldalak rendszeres látogatóit is büntetné a törvény.
Nicolas Sarkozy múlt héten levélben figyelmeztette a franciaországi muszlim szervezeteket, hogy nem fogják eltűrni a radikális iszlámot. A Franciaországi Iszlám Szervezetek Unióját vezető Ahmed Dzsaballahnak címzett dokumentum tulajdonképpen válasz volt a muszlim vezető egy héttel ezelőtti levelére. Ebben Dzsaballah arra kérte Sarkozyt, hogy ne mossa össze a radikális iszlamistákat a többséget adó békés, beilleszkedni képes franciaországi muszlimokkal. Eközben a francia rendőrség az ország több városában tartott razziát a muzulmán szélsőségesek körében, és tíz embert őrizetbe vett.

A törvényjavaslat – amely szerint a terrorcselekményre való buzdítás és annak dicsőítése is szabálysértésbe ütközne – csak akkor kerülhet a parlament elé, ha a május 6-ai elnökválasztást, majd a júniusi nemzetgyűlési választásokat is a jelenleg kormányzó jobboldal nyeri meg.

A francia elnök az intézkedéseket az egy hónappal ezelőtt Toulouse-ban és Montaubanban hét embert megölő, magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának valló merénylő, Mohamed Merah március 22-ei halálát követő órákban a francia televíziókban közvetített beszédében jelentette be. A törvényjavaslat értelmében ezentúl minden olyan személy, aki a terrorizmust dicsőítő vagy erőszakra buzdító internetes oldalt olvas, vagy azért utazik külföldre, hogy terrorista cselekményt megelőző ideológiai kiképzésen vegyen részt, büntethető lesz Franciaországba való hazatérését követően.

Valérie Pécresse kormányszóvivő szerdán megerősítette, hogy a törvénytervezet ennek érdekében újfajta szabálysértések fogalmát vezeti be. Arra is emlékeztetett, hogy korábban csak azokat a személyeket lehetett felelősségre vonni, akik Franciaország területén ténylegesen elkövettek terrorista bűncselekményeket.

A baloldal nem szavazza meg

A baloldali ellenzék már jelezte, hogy nem szavazza meg a hirtelen született intézkedéseket, és nem járul hozzá ahhoz sem, hogy ennek érdekében a választások miatt jelenleg szünetelő parlament rendkívüli ülést tartson.

Mohamed Merah 23 éves radikális iszlamista három merényletben összesen hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban, illetve a szomszédos Montaubanban. A terroristát március 22-én lőtték le kommandósok abban a toulouse-i lakásban, ahol 32 órával korábban elbarikádozta magát.

Forrás: MTI