Az Agerpres hírügynökség által idézett felmérés szerint húsvét vasárnapján a románok 59 százaléka megy templomba. 61 százalékuk nagyon fontosnak, 31 százalékuk fontosnak, 5 százalékuk kevésbé fontosnak tartja az ünnepi hagyományokat, és alig 3 százalékuk véli úgy, hogy ezeknek nincs jelentősége.

Arra a kérdésre, hogy vallásosak-e, a románok 89 százaléka válaszolt igennel, 10 százaléka nemmel, 1 százalékuk azt mondta, nem tudja. A megkérdezettek 78 százaléka állította azt, hogy jár templomba: 48 százalékuk havonta többször, 14 százalékuk hetente többször, 16 százalékuk néhányszor egy évben, és 17 százalékuk mondta, hogy csak a fontosabb vallási ünnepeken megy templomba.

Arra a kérdésre, hogy gyóntak-e, a megkérdezettek 33 százaléka válaszolt igennel, 41 százalékuk mondta, hogy nem szokott gyónni, és 21 százalékuk azt állította, hogy nem gyónt, de tervezi. A felmérést április 12-13-án, az ortodox nagyhét csütörtökén és péntekén végezték, egy 1740 fős reprezentatív mintán.

Romániában 2002-ben a lakosság 87 százaléka ortodox vallásúnak, 1 százaléka pedig görög katolikusnak vallotta magát. A tavalyi népszámlálási adatokat még nem hozták nyilvánosságra.