A sikertelen harc okozta a miniszterek vesztét

WL

2012. május 11., péntek 11:10

Lemondott csütörtökön a perui védelmi és belügyminiszter, mivel sok bírálat érte őket a gerillák és a drogcsempészek elleni harc sikertelensége miatt.

Alberto Otarolát és Daniel Lozadát az ellenzék pártok azzal vádolták meg, hogy felelősség terheli őket tíz katona és rendőr haláláért, akik az utóbbi hetekben a dél-amerikai ország őserdei területén szélsőbaloldali gerillák rajtaütéseiben vesztették életüket. Ezek az esetek nagy felháborodást váltottak ki és feszültséget szítottak a politikai elit köreiben.

Otarola, a védelmi tárca vezetője döntésének indoklásában kijelentette, távozásával lehetővé óhajtja tenni azt a kormányzati egységet, amely a kábítószer-csempészettel összefüggő cselekmények elleni küzdelem sikeréhez szükséges.

Elemzők véleménye szerint a kormány azért vallott kudarcot, mert a felforgató eszmék hirdetése elleni harc stratégiája mellett döntött, holott az ország ellensége ma a drogcsempészet. A Fényes Ösvény elnevezésű perui szélsőbaloldali szervezet, hasonlóan a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz (FARC) jórészt a drogcsempészetből fedezi működésének a költségeit.

A két miniszternek szombaton kellett volna megjelennie a parlamentben, ahol bizalmatlansági indítványt nyújtottak volna be ellenük, és várhatóan elegendők lettek volna a leváltásukra szavazó képviselők.

Forrás: MTI

x
Rendkívüli hír