A spanyol kormány nem tárgyal az ETA-val

TK

2012. május 17., csütörtök 16:03

A spanyol kormány újra elutasította a párbeszédet az ETA baszk földalatti szervezettel, és követelte annak feltétel nélküli feloszlatását.

„Az egyetlen új hír, amelyet tőlük várunk, a feltétel nélküli feloszlásuk” – közölte Jorge Fernández Díaz belügyminiszter. A spanyol kormány nem folytatott politikai tárgyalásokat a baszk szervezettel, és ilyenekre nem is kerül sor – fűzte hozzá. Ugyanez vonatkozik az amnesztia kérdésére. Amíg nem oszlik fel az ETA, addig bebörtönzött tagjait sem szállítják át Baszkföldre. Mintegy 700 ETA-tag ül francia és spanyol börtönökben, hozzátartozóik régóta követelik áthelyezésüket Baszkföldre.

Madrid válasza az ETA-nak arra a bejelentésére vonatkozik, hogy tárgyalóküldöttséget nevezett ki, amely a spanyol és a francia kormánnyal „közvetlen tárgyalást” folytatna a több évtizedes kisebbségi konfliktus rendezéséről.

Az ETA tavaly októberben ígérte meg a fegyveres harc beszüntetését, majd novemberben azt közölte, hogy hajlandó fegyverei beszolgáltatására, de konkrét tett nem követte a bejelentést.

Az elmúlt négy évtizedben a szervezet által elkövetett merényleteknek 829 halálos áldozata volt.

Forrás: MTI