A spanyolok büntetnék az ország eladósítóit

Keresztes Lajos

2012. január 19., csütörtök 10:04

A Die Welt című neokonzervatív német napilap Spanyolország az országot eladósító politikusokat bíróság elé kívánja állítani című cikkében foglalkozik az új madridi vezetés javaslatával.

Spanyolország bíróság elé kívánja állítani azokat a politikusokat, akik túllépik a költségvetésüket. A konzervatív kormány egy ilyen irányú törvényi szabályozást kíván bevezetni – nyilatkozta Cristóbal Montoro pénzügyminiszter.

„Egy állami döntéshozónak nem szabad a kereteken túllépni, ellenkező esetben meghamisítják a közösségi költségvetés mérlegét” – nyilatkozta a miniszter a Cadena SER rádióadónak. Ha egy kormány a jövőben több pénzt kíván elkölteni, mint azt tervezték, akkor adókat kell emelnie. A polgárok akkor a választásokon döntenek arról, hogy egyetértenek-e ezzel. Egy kormány nem teheti meg, hogy kifizetetlen számlákat tüntessen el a fiókban, ez ugyanis az átláthatóság hiányát jelenti. „Ezen a módon halmozzák az adósságot, ami a végén már elviselhetetlennek bizonyul.”

Montoro elismerte, hogy Spanyolországban egy vállalkozásnak egyes esetekben akár két évig is várnia kell, amíg az állam kifizeti a számláit. Mint a tárcavezető fogalmazott, a fizetési határidőket le kell rövidíteni, különben a vállalatok nem tudják magukat finanszírozni, és ezért csődbe juthatnak.

Die Welt (welt.de)