A szíriai helyzetről tárgyalnak

TK, 2012. január 27., péntek 08:51, frissítve: péntek 08:51
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken összeül, hogy zárt ajtók mögött megvitassa a szíriai helyzetet és a lehetséges lépéseket – közölte Franciaország ENSZ-képviselete, miután a BT öt állandó tagja konzultációt tartott.

BT-tagállamok diplomatái közölték, hogy Marokkó reményei szerint a helyi idő szerint délután három órakor kezdődő tanácskozáson szétoszthatják azt a határozati javaslatot, amelyben a testület támogatásáról biztosítja az Arab Liga által kidolgozott új rendezési tervet.

A Biztonsági Tanács legkorábban a jövő hét elején szavazhat a tervezetről, amelyet Franciaország és Nagy-Britannia diplomatái állítanak össze Katar, Marokkó, az Egyesült Államok, Németország és Portugália együttműködésével. Az új dokumentum felváltja az orosz határozati javaslatot, amelyet a nyugati országok túl enyhének tartanak.

A marokkói delegáció csütörtökön megbeszélést tartott orosz és kínai diplomatákkal, hogy eléjük terjessze a nyugati–arab javaslatot. Egyelőre nem tudni, hogy Peking és Moszkva milyen választ adott.

Az Arab Liga vasárnap elfogadott útitervében felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállításának céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást. Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára és Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni sejk, Katar miniszterelnöke a jövő hét elején személyesen tájékoztatja a BT-t a pánarab szervezet új tervéről, amelynek megvalósításához a világszervezet támogatását kérik.

A Reuters által megszerzett határozati javaslatban szorgalmazzák, hogy kezdődjön el a politikai átmenet Szíriában. A dokumentumban nem szerepelnek szankciós felhívások, mert Moszkva nem támogatná, ha Szíriát büntetőintézkedéssel sújtanák.

Oroszország és Kína októberben megvétózta azt a határozati javaslatot, amelyben a Biztonsági Tanács elítélte a szíriai rendszert és szankciókkal fenyegetett a rendszerellenes tüntetések véres elfojtásáért. Több nyugati diplomata szerint Oroszországnak ezúttal nehéz lehet megvétóznia egy olyan határozatot, amelynek egyetlen célja csak az Arab Liga támogatása lenne.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása