A szocialistákat kérte fel a spanyol király

MTI

2016. február 2., kedd 22:53

A spanyol király Pedro Sánchezt, a szocialista párt (PSOE) jelöltjét kérte fel kormányalakításra – jelentette be Patxi López, a spanyol parlament elnöke, miután az uralkodó tájékoztatta döntéséről a madridi Zarzuela palotában kedden este.

VI. Fülöp először, január 22-én Mariano Rajoynak, a választásokon győztes, de addigi abszolút többségét elvesztő konzervatív Néppárt (PP) jelöltjének ajánlotta fel a kormányalakítás lehetőségét. Az ügyvezető miniszterelnök azonban ezt elutasította, mondván, hogy a megválasztásához szükséges támogatást nem kapná meg a parlamenti szavazáson.

Fenntartotta ajánlatát a nagykoalícióval kapcsolatban

– Tájékoztattam őfelségét, hogy továbbra sincs meg a szükséges többségem, mivel a szocialista párt megtagadja a párbeszédet – mondta a konzervatív politikus, hangsúlyozva, hogy továbbra is fenntartja ajánlatát a nagykoalíció létrehozására a szocialista párttal (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttal, mert úgy véli, hogy ez biztosítja a szükséges stabilitást és biztonságot az ország számára.

Mint mondta, a három párt között egyetértés van olyan alapvető témákban, mint például az ország egysége, az állampolgárok közötti egyenlőség, a terrorizmus elleni harc és Spanyolország európai pozíciója. Ha a nagy témákban konszenzus van, a kicsikben is meg lehet egyezni – jegyezte meg.
Hangsúlyozta, hogy ez a koalíció biztosítani tudná az országban szükséges reformok végrehajtását, a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés folytatását, ráadásul jó üzenetet küldene a piacoknak és a befektetőknek is.

Tiszteletben tartja az uralkodó döntését

Rajoy beszélt arról, hogy a másik lehetőség, amelyben a szocialista párt vezetésével alakulna baloldali koalíció, nem képzelhető el a nacionalista pártok és a Podemos (Képesek vagyunk rá) támogatása nélkül, amely szerinte negatív hatással lenne a spanyolok érdekeire. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a király mégis Pedro Sánchezt kéri fel kormányalakításra, azt mondta: mindig tiszteletben tartotta az uralkodó döntéseit.

Az uralkodó a múlt héten újrakezdte a tárgyalásokat a pártokkal, amelynek eredményeként döntött a szocialista jelölt mellett.