A tandíjemelés ellen tüntettek, diákok százait vitték be + Képek

NT

2012. május 24., csütörtök 10:40

A kelet-kanadai Québec tartományban tervezett tandíjemelés elleni újabb diáktüntetés mintegy négyszáz résztvevőjét vették őrizetbe csütörtökre virradó éjjel Montrealban azt követően, hogy a békésnek indult demonstráció rendbontásba torkollott.

A rendőrség közlése szerint a hatóságok által egyébként illegálisnak minősített megmozdulást még így is három órán keresztül tolerálták, de amikor a demonstrálók közül néhányan kövekkel, üvegekkel és pirotechnikai eszközökkel kezdték dobálni a biztonságot felügyelő egyenruhásokat, nem lehetett elkerülni a rendőri beavatkozást – adta hírül a Canada rádióállomás.

Fotó: Reuters

 

A québeci tartományi parlament múlt pénteken szavazta meg a diáktüntetéseket korlátozó törvényt, amelynek előírásai között szerepel, hogy minden tervezett, legalább 50 fős tüntetést a szervezőknek nyolc órával annak kezdete előtt be kell jelenteniük a rendőrségnek, és közölniük kell annak útvonalát. A québeci ügyvédi kamara szerint a jogszabály indokolatlanul szigorúan korlátozza az alapvető szabadságjogokat. Múlt héten Montreal városa arról alkotott rendeletet, hogy 500 és 3000 dollár közötti összeggel büntethető az, aki maszkban tüntet, a hatóságok szerint ugyanis az elmúlt hetek erőszakos diáktüntetései során az álarcos demonstrálók okozták a legtöbb bajt.

 

Fotó: Reuters


A szerda esti tiltakozó akció már a harmincadik volt a sorban azóta, hogy a québeci kormány bő három hónappal ezelőtt bejelentette az egyetemi tandíjak emelésére vonatkozó tervét. Az elképzelés szerint a következő öt évben 75 százalékkal növelnék a felsőoktatási képzésért évente fizetendő összeget. A québeci hatóságok azzal érvelnek, hogy egész Kanadában ebben a tartományban a legalacsonyabb a tandíj, és a gazdasági válság miatt elkerülhetetlen a tervbe vett intézkedés végrehajtása.

Fotó: Reuters

 

Fotó: Reuters

Forrás: MTI