A tömegbe lőttek a kormányellenes demonstráción

PR

2012. április 13., péntek 17:36, frissítve: péntek 21:13

Legkevesebb három tüntetőt megöltek a biztonsági erők a több tízezer fős szíriai kormányellenes demonstrációkon pénteken, a törékeny tűzszüneti egyezmény próbanapján – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni központú szervezet.

Megnövelte a szíriai ellenzéknek nyújtott támogatást – beleértve a kommunikációs eszközöket és az orvosi felszerelést – Barack Obama amerikai elnök – közölték pénteken amerikai hivatalos források. Az elnök a múlt héten írta alá a támogatási csomagról szóló rendelkezést. A hírt kiszivárogtató amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó illetékesek az Aszad-ellenes tüntetőket fenyegető veszélyre hivatkozva nem bocsátkoztak részletekbe azzal kapcsolatban, hogy konkrétan miből is áll ez a támogatás.

A tüntetők akkor veszítették életüket, amikor a biztonsági erők a tömegbe lőttek a közép-Szíriai Hamában, az Idlíb tartománybeli Szakvinben, illetve az ország déli-részén található Navában. A rendfenntartó erők más városokban a levegőbe leadott lövésekkel és néhány tüntető megverésével próbálták elrettenteni a demonstrálókat, komolyabb összecsapások nem voltak.

A Bassár el-Aszad elnök által vezetett rezsim korábban könyörtelenül leverte a tüntetéseket, és jelezte, nem fogja hagyni, hogy a tűzszünet életbe lépése után újrakezdődjenek. A belügyminiszter csütörtökön ragaszkodott ahhoz, hogy a tüntetők előbb kérjenek engedélyt a rendezvények megtartására.

Ha a demonstrációk rendbontássá fajulnak, az megfigyelők szerint lehetőséget adhat a kormánynak arra, hogy felrúgja az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, Kofi Annan segítségével kialkudott béketervet, amelynek célja a több mint egy éve tartó, közel kilencezer áldozatot követelő vérontás megállítása. „A tűzszünet igazi próbája az, hogy lesz-e tűzpárbaj a tüntetéseken vagy sem” – mondta Baszma Kodmáni, a Szíriai Nemzeti Tanács (SNC), az ellenzék legfőbb szervezetének szóvivője. Az SNC csütörtökön mindenkit a demonstrációkon való részvételre buzdított.

Mint azt megírtuk, harcok törtek ki a szíriai hadsereg és dezertőrök között az északnyugati Idlíb tartományban péntek reggel, egy nappal az után, hogy az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, Kofi Annan által kialkudott tűzszünet életbe lépett. A szíriai belügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy amnesztiában szándékozik részesíteni mindazokat, akiknek „nem tapad vér a kezükhöz”. A damaszkuszi kormány szerdán azt közölte, tiszteletben tartja a felkelők és a kormányerők közötti tűzszünetet.

Forrás: MTI