A választás után majd kevesebbel is beéri a politikus

NT

2012. május 30., szerda 10:58

Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője felszólította a görögországi radikális baloldalt (Sziriza), hogy a parlamenti választások után vállaljon kormányzati felelősséget.

Hannes Swoboda az osztrák televízió kedd esti vitaműsorában a görög adósságválság politikai megoldását sürgette. Mint mondta, az európai szociáldemokraták támogatnák Alexisz Cipraszt, a Sziriza vezetőjét, amennyiben a párt kormányzati szerepet vállalna és elfogadná a szociálpolitikailag kiegyensúlyozottabb takarékossági megállapodást. A görög államigazgatásnak kisebbnek és hatékonyabbnak kell lennie. „A választás után Ciprasz majd kevesebbel is beéri” – mondta Swoboda.

Ciprasz egyébként a The Guardian című brit lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában élesen bírálta a Nemzetközi Valutaalap főigazgatóját, Christine Lagarde-ot. A közelgő görögországi parlamenti választások egyik fő esélyesének tartott Sziriza párt elnöke elítélte Lagarde azzal kapcsolatos kijelentését, hogy a gazdasági válságtól szenvedő görögöknek mindenekelőtt az adók befizetésével kellene segíteniük önmagukon. Az IMF vezetője ezen túlmenően a többi között még azt is hangoztatta, hogy a görögök sorsa kevésbé nyugtalanítja őt, mint az afrikai gyerekeké.

A jelenlegi helyzetben a legkevésbé sincs szükségünk Lagarde asszony együttérzésére – fogalmazott Ciprasz, azt állítva, hogy a görögök többsége fizeti az adót. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a gazdagok miért nem teszik ezt, az IMF főigazgatójának a görög konzervatívokat, illetve a szocialistákat kellene kérdeznie – fűzte hozzá a radikális baloldali vezető, utalva a nemzetközi mentőcsomagot és az ennek fejében vállalt megszorító intézkedéseket támogató, konzervatív Új Demokrácia pártra és a szocialista Paszokra.

A két szóban forgó párt ugyancsak elítélte Lagarde kijelentését, és az IMF vezetőjét annak visszavonására szólította fel. Korábban nemtetszését fejezte ki a francia pénzügyminiszterből tavaly IMF-főigazgatóvá vált Lagarde állásfoglalása miatt a párizsi kormány szóvivője is.

Ahogy azt korábban megírtuk, vasárnap a Görögországot támogató nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó reformokra szánt idő meghosszabbítását javasolta az Európai Parlament elnöke. Martin Schulz hangsúlyozta: rendkívül veszélyes lenne, ha az Athén és a nemzetközi hitelezők között nagy nehézségek árán létrejött megegyezést felrúgná a görög fél.

A múlt heti közvélemény-kutatási eredmények szerint fej fej melletti Görögországban az európai pénzügyi mentőcsomag fejében megkövetelt megszorításokat elutasító radikális baloldali szövetség és az EU–IMF-feltételeket elfogadó konzervatív párt támogatottsága.

A Süddeutsche Zeitung pénteken azt írta, a Görögországban leálltak a 130 milliárd eurós nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodásban rögzített reformok. A német lap szerint az átmeneti kormány csaknem teljesen cselekvésképtelen, a februárban elfogadott hitelprogramhoz kapcsolódó előírásokat pedig egyáltalán nem tudja teljesíteni.

A csütörtök hajnalban véget ért uniós csúcstalálkozón az euróövezeti állam- és kormányfők hangsúlyozták; azt akarják, hogy Görögország maradjon tagja az euróövezetnek, másfelől elvárják, hogy Athén teljesítse ennek érdekében vállalt kötelezettségeit. Egyben jelezték, hogy uniós forrásokból további támogatást is biztosíthatnak Görögországnak.

Forrás: MTI,MNO