A védelem elhalasztaná Mladić perét

WA

2012. május 12., szombat 11:52, frissítve: szombat 12:27

Elfogultságra hivatkozva az elnöklő bíró visszahívását és a per megkezdésének elhalasztását kéri a hágai Nemzetközi Törvényszék elé kerülő Ratko Mladić egykori boszniai szerb hadseregparancsnok védelme.
Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök hangja is felismerhető azokon a hangfelvételeken, amelyeknek a leiratát Ratko Mladić belgrádi házában foglalták le két éve – hangzott el korábban a háborús bűncselekményekkel vádolt Karadžić perében.

A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai bíróság honlapján péntek éjjel közzétett kérelemben Branko Lukic, a vádlott ügyvédje kifejtette, hogy Alphons Orie holland bíró nem lehet elfogulatlan, mert Mladić egykori beosztottjai közül a múltban már többet elítélt. Emellett szerinte kizárja az elfogulatlanságot az a tény is, hogy csakúgy mint a bíró, hollandok voltak azok az ENSZ-békefenntartó katonák, akik nem tudták megvédeni 1995-ben a srebrenicai enklávé muzulmán lakosságát a Mladić vezette boszniai szerb hadseregtől.

A népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Ratko Mladić büntetőperének kezdetét május 16-ra tűzték ki. A tervek szerint az első két napon az ügyészség bevezető nyilatkozata hangzik el, majd május 29-én a tanúk meghallgatásával folytatódik a per. A 70 éves Mladić ügyvéde azonban azt indítványozta, hogy halasszák el a per megkezdését, amíg kérelmét megvizsgálják és döntést hoznak róla.

Mladić tizenhat évig bujkált az igazságszolgáltatás elől, végül tavaly májusban fogták el a vajdasági Nagybecskerek melletti Lázárföldön (Lazarevo), majd hamarosan kiadták a Nemzetközi Törvényszéknek. A terhére rótt bűncselekmények között különös súllyal esik latba a boszniai Srebrenica környékén elkövetett tömeggyilkosság, amelynek mintegy 8 ezer muzulmán férfi és fiú áldozata volt, valamint Szarajevó 44 hónapos ostroma, amely hozzávetőleg 10 ezer polgári áldozattal járt.

Az ügyészség november közepén lerövidítette a vádiratot, hogy meggyorsítsa a Mladić elleni eljárást. Az eredetileg a vádlott terhére rótt összesen 196 bűncselekmény közül így csak 106-tal foglalkoznak a tárgyaláson.

Forrás: MTI