Áder János is megtekinti az elődöntőt

NT

2012. június 28., csütörtök 18:30, frissítve: csütörtök 20:28

Bronislaw Komorowski államfő a Belweder-palotában fogadta Áder János köztársasági elnököt, aki egynapos munkalátogatáson tartózkodik Varsóban.

A megbeszélésen várhatóan szó esik a két ország számára kiemelten fontos uniós kohéziós politika fenntartásáról. A találkozó után a két elnök nyilatkozik a sajtónak.

Áder János hétfői brüsszeli látogatása során a Magyarországnak járó kohéziós támogatás értékének megőrzését szorgalmazta. Újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy Magyarország erősíteni kívánja a „kohézió barátainak” tömörülését, és előrebocsátotta, hogy részben erről szól varsói látogatása is.

A magyar elnök Brüsszelben felvetette, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakra készülő uniós költségvetési keret tervezetében csökkentették a kohéziós – felzárkóztatási – támogatás összegét, és a kiosztás módszerét is meg akarják változtatni. Ezzel Magyarország és Lengyelország jelentősen kevesebb támogatáshoz jutna, pedig a kohéziós politika fenntartása a piac- és a beruházásbővülés folytán a támogatott országokon kívül a donorországoknak is kedvez.

Az elnöki találkozó hivatalos része után este a két államfő megtekinti a lengyel–ukrán szervezésű labdarúgó-Európa-bajnokság német–olasz elődöntőjét a varsói Nemzeti Stadionban.

Forrás: MTI