Afrikának is segítene az EU

BL

2012. február 23., csütörtök 06:03

Az európai uniós tagállamok kormányai az észak-afrikai országok, például Egyiptom adósságának csökkentését tervezik; az elsősorban Franciaország által szorgalmazott lépés a változást hivatott érzékeltetni az arab tavasz nyomán – közölték uniós és kormányzati források szerda este.

A tisztségviselők elmondták, az Európai Unió március eleji csúcstalálkozójára előterjesztendő elképzelés szerint a tagországok megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az adósságcsökkentéssel érzékeltessék a változást a Földközi-tenger déli partvidékén fekvő országokkal szembeni viszonyban.

A terv alig egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei kedden példátlanul magas összegű mentőcsomagot hagytak jóvá a súlyos államadóssággal küszködő Görögország számára. Diplomáciai források szerint az észak-afrikai országok megsegítését elsősorban a francia kormány szorgalmazza. A tervet először az uniós tagországok nagyköveteinek csütörtök reggeli ülésén terjesztik elő.

Egy magas rangú uniós tisztségviselő szerint élénk vita várható a tervről, amely demokratikus reformokért és kereskedelmi engedményekért cserébe irányozza elő az adósságkönnyítést. Az egyik uniós tagállam kormányzati tisztségviselője úgy vélte, a megbeszélések e kezdeti szakaszában nem lesz szó konkrét számokról az esetleges adósságkönnyítéssel kapcsolatban, amelyről április előtt az Európai Bizottság sem foglal állást, de összességében dollármilliárdok sorsa lehet a tét.

Forrás: MTI