Állandóvá tennék a találkozót + Képek

BL, 2012. január 4., szerda 09:12, frissítve: szerda 09:12
„Ígéretes tárgyalásaik” folytatására buzdította Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Izraelt és a palesztinokat a felek képviselőinek kedden Jordániában folytatott megbeszélése után.

A jordániai fővárosban több mint egy év után először izraeli–palesztin találkozót tartottak a közel-keleti kvartett képviselői és a jordániai külügyminiszter részvételével. „Arra bátorítom Izraelt és a palesztinokat, hogy tegyék állandó jellegűvé ezt a mostani első, ígéretes találkozót, és továbbra is igyekezzenek az igazságos, tartós és átfogó közel-keleti békét elérni” – hangoztatta Ashton közleményében.

A felek jó előre leszögezték, hogy a keddi összejövetel nem jelenti az izraeli–palesztin béketárgyalások újraindítását. Ezek 2010 szeptemberében szakadtak meg, az után, hogy Izraelben lejárt a telepesítési moratórium. Az újrakezdéshez a palesztin feltétel a telepesítés leállítása, amint azt legutóbb Mahmúd Abbász palesztin elnök megfogalmazta. A keddi találkozó célja – mondta –, hogy előmozdítsa a békefolyamatot és közelítse egymáshoz az álláspontokat.

Fotó: Reuters

 

Előzetesen elégedetten szólt a találkozó megtartásáról Dan Meridor izraeli miniszterelnök-helyettes, kijelentve: hosszú ideje ez az első alkalom, hogy a palesztinok hajlandóak előfeltételek nélkül tárgyalni az izraeli féllel. Ő is óvott attól, hogy béketárgyalásnak nevezzék azt, ami most Ammánban zajlott, és leszögezte, hogy Izrael nem hajlandó befagyasztani a telepesítést.

Fotó: Reuters
Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés