Amerika ragaszkodik Timosenko szabadon bocsátásához

TK

2012. szeptember 12., szerda 14:16

Washington változatlanul ragaszkodik a bebörtönzött volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko szabadon bocsátásához – jelentette ki újságíróknak szerdán Kijevben John F. Tefft, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete.

Az amerikai diplomata közölte, hogy az Egyesült Államok a maga részéről mindent megtesz a közelgő ukrajnai parlamenti választások tisztaságának biztosításáért. Szavai szerint az Egyesült Államok gyűjti a jelentéseket a választási kampányról, továbbá együttműködik azokkal a nemzetközi szervezetekkel, amelyek megfigyelői missziót teljesítenek Ukrajnában, emellett figyelemmel kísérik, kap-e elegendő lehetőséget az ellenzék a médiában való szereplésre.

Utóbbival összefüggésben Tefft kitért a hatalommal szemben rendkívül kritikusnak tartott TVi nevű hírtelevízió sugárzásának korlátozására. Kifejtette, hogy az Egyesült Államokat aggasztja a hírtévé körüli konfliktus, és komoly figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

Október 15-ére napolta a harkivi bíróság Julija Timosenko keddre kiírt tárgyalását azután, hogy a bebörtönzött ellenzéki politikus előző nap közölte, nem jelenik meg a tárgyalóteremben.

Tüntetnek a szólásszabadság védelmében

A TVi hírtelevízió július vége óta nem fogható 11 ukrán városban, miután a harkivi székhelyű Trioplan nevű kábeltársaság levette műsoráról, Kijevben pedig a Volja kábeltévé-szolgáltató a hónap elején minden előzetes értesítés nélkül áttette drágább előfizetői csomagjába. A múlt hétvégén országszerte több nagyvárosban demonstrációkat tartottak a TVi és a szólásszabadság védelmében.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára hétfőn kijevi látogatása során adott hangot aggodalmának a hírtelevízió körül kialakult helyzet miatt. A Timosenko-üggyel kapcsolatosan pedig kifejtette azon véleményét, hogy törölni kellene az ukrán büntető törvénykönyvnek azokat a cikkelyeit, amelyek szerint politikai döntések büntetőjogi felelősséget vonnak maguk után, vagyis azokat, amelyek alapján az ellenzéki vezetőt elítélték.

Forrás: MTI