Ellenzék

Amíg tart a bombázás Szíriában, nem lesz tárgyalás

MTI, 2016. január 11., hétfő 20:57
Addig nem tárgyalhatnak a szíriai kormánnyal az ellenzéki csoportok, amíg külföldi erők bombázzák Szíriát – figyelmeztetett hétfőn Riad Hidzsab, a szíriai ellenzéki csoportok koordinátora Francois Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélését követően egy hétfői orosz légicsapásra utalva.

Hidzsab azt mondta, orosz harci repülőgépek mészárlást végeztek az északnyugat-szíriai Aleppó tartományban, a felkelők kezén lévő Andzsara nevű településen, ahol legalább tizenkét gyermek és egy tanító halt meg az iskolájukat ért légi csapásban. Hozzátette, a hasonló tettek miatt nem tárgyalhat az ellenzék Damaszkusszal.

A találkozó után Hollande úgy nyilatkozott, hogy a szíriai rezsim tárgyalási hajlandósága az alapján ítélhető meg, leállítja-e a vaktában végzett bombázásokat, valamint egész városok kiéheztetését, amely nyilvánvalóan szembemegy a nemzetközi joggal. A francia elnök hangsúlyozta, Bassár el-Aszad szíriai elnök nem játszhat szerepet a közel-keleti ország jövőjében.

Mind a francia államfő, mind a szír ellenzéki koordinátor kijelentette, a jelenlegi szíriai vezetés nem maradhat hatalmon. Hidzsab emellett kifejtette, továbbra is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a szíriai kormánnyal, a tárgyalásokat azonban komolyan kell venni, és nem engedhető meg a meghiúsulásuk. Az ENSZ égisze alatt a szíriai kormány és az ellenzék január 25-ére tűzte ki a béketárgyalások megkezdését Genfben.

A francia elnök ezenfelül hangsúlyozta, azonnali humanitárius intézkedések meghozatalára van szükség, elsősorban az ostromlott területeken és különösen Madajában, hogy megteremthessék egy tartós tűzszünet feltételeit. A szíriai kormányerők által ostromlott Madajába október és január eleje között nem érkezett segélyszállítmány, azóta több tízezren sodródtak az éhhalál szélére. Az ENSZ adatai alapján mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – szorul „azonnali életmentő segítségre”. A városba hétfőn érkezett az első segélyszállítmány.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása