„Amit itt látunk, az egy önkényuralmi rendszer”

PR

2012. május 25., péntek 20:54

Mintegy harminc embert állított elő a rendőrség pénteken Bakuban, az Eurovíziós Dalfesztivál keltette nyilvánosságot kihasználó újabb tüntetésről.

A dalfesztivál döntője előtti este többtucatnyi ellenzéki gyűlt össze a Kaszpi-tenger-parti rakparton, a város szívében, számos újságíró és megfigyelő – közöttük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői – jelenlétében. A rendőrség mintegy harminc tüntetőt vett őrizetbe, miközben a többiek a „Szabadságot!” szót skandálták.

Anders Nielsen, a norvégiai Helsinki Bizottság munkatársa csodálkozását fejezte ki, hogy elfojtották a tüntetést. „Amit itt látunk, az egy önkényuralmi rendszer, amely mindent elnyom, ami ellenzékre hasonlít” – mondta.

A volt szovjet köztársaság, amely először szervez Eurovíziós Dalfesztivált, hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy kedvező képet alakítson ki magáról az eseményt követő százmillió tévénéző előtt. A fővárosban rekordidő alatt emeltek új palotát a rendezvényhez.

A dalfesztiválra azonban árnyat vetett az ellenzékiek tucatjainak e heti őrizetbe vétele és a civil szervezetek azon vádja, miszerint az Ilham Aliyev által vaskézzel vezetett Azerbajdzsánban jogsértéseket követnek el.

Forrás: MTI