Assange garanciát akar

MD, 2012. június 25., hétfő 11:02
Julian Assange, a WikiLeaks alapítója egy hétfői lapinterjúban diplomáciai garanciákat kért arra, hogy az Egyesült Államok végül nem fogja őt bíróság elé állítani titkos dokumentumok nyilvánosságra hozataláért, miután London kiadja őt Svédországnak.

„Végső soron ez azon múlhat, hogy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Svédország milyen garanciákat hajlandó adni” – jelentette ki az ausztrál származású Julian Assange egy interjúban, amelyet a Sydney Morning Herald című napilapnak adott Ecuador londoni nagykövetségéről.

A Londonban tartózkodó Assange múlt kedden politikai menedékért folyamodott Ecuador diplomáciai képviseletéhez, miután a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította kiadatási ügyének újratárgyalását, s ezzel valószínűvé vált, hogy átadják őt Svédországnak, ahol szexuális bűncselekmények vádjával folyik ellene nyomozás. Ecuador még nem döntött Assange kérelméről.

A WikiLeaks alapítója attól tart, hogy Svédország átadja őt az Egyesült Államoknak, hogy ott bíróság elé állíthassák kémkedésért, amiért kiszivárogtató portálja két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott mintegy 400 ezer titkos, illetve bizalmas minősítésű amerikai diplomáciai iratot.

„Ha, például, az Egyesült Államok garantálná, hogy eláll a vádesküdtszéki vizsgálattól és a WikiLeaks publikációs tevékenységének minden további vizsgálatától, az egy fontos garancia lehetne” – mondta Assange a napilapnak.

Az ausztrál kormányt nem érdekli eléggé

A férfi ismét szemére vetette az ausztrál kormánynak, hogy nem követi kellő komolysággal ügyének alakulását. „Ez egy nagyon súlyos politikai ügy (...), amelyet az ausztrál kormánynak az azt megillető komolysággal kellene kezelnie” – mondta. „Az Egyesült Államokban, az alelnöktől kezdve mindenki úgy emleget engem, mint egy high-tech terroristát, csakúgy mint a svéd miniszterelnök és a külügyminiszter, s erre (Julia) Gillard kormányának nyilvánvalóan reagálnia kéne” – vélekedett Assange.

Ausztrália vasárnap ismét azt hangoztatta, „semmi sem utal arra”, hogy az Egyesült Államok a WikiLeaks alapítójának kiadatását kérné, ha a brit hatóságok kiadják őt Svédországnak.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása