Ausztria még nyár előtt bezárja a kapukat

MTI

2016. január 20., szerda 15:04, frissítve: szerda 19:37

Ausztria korlátozza a menedékkérők létszámát, idén legfeljebb 37 500 embert enged be – jelentette be az osztrák vezetés szerdán. Szerbia szerdától csak azokat az illegális bevándorlókat engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedéket.

A kormányülésen hozott döntés szerint számuk 2019-ig összesen mintegy 130 ezer lehet. Ez a szám Ausztria lakosságának másfél százaléka.

2015-ben összesen 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, vagyis több mint háromszor annyit, mint egy évvel korábban.

A kormány megpróbálja elérni, hogy Ausztria a továbbiakban ne legyen vonzó ország a menekültek számára. Emiatt dönthetnek a határozott időre szóló menekültstátusról, és várhatóan szigorítják majd a családegyesítés feltételeit. Minderről a belügyi minisztérium a jövő héten határozhat, továbbá kibővítheti a biztonságos országok listáját is.

Nyárra megtelik az ország

Ausztria idén valóban megáll a 37 500. menedékkérő befogadásánál – tette egyértelművé Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter a kormány és tartományok képviselőivel e kérdésben tartott szerdai bécsi tanácskozáson. A menedékkérők létszámának felső határát hamar elérhetik – mondta. A politikus arra számít, hogy ez még a nyár előtt bekövetkezhet.

Mikl-Leitner elégedettségét fejezte ki a csúcs eredményeivel kapcsolatban, hangsúlyozva: mindenben határoztak, ami az ország jövőjét tekintve számára fontos volt. A tárcavezető szerint ezzel megvédhetik az osztrák lakosok biztonságát, rendjét és életminőségét.

Macedónia lezárta határát a menekültek előtt

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő illegális bevándorlók előtt – közölte szerdán a macedón rendőrség. Az intézkedés nyomán több száz migráns rekedt görög területen.

Jel az uniónak

Médiainformációk szerint felgyorsítják a biztonságos országokból érkezők menedékkérelmének elbírálását is. A tervek szerint a menekülteknek járó szociális támogatást pénz helyett természetbeni juttatások formájában fedezik majd. Az intézkedés jóváhagyására februárban kerülhet sor.

A kormányülés után arról nem közöltek részleteket, hogy mi történik, ha túllépik a meghatározott menekültszámot. Werner Faymann kancellár szerint szükségmegoldásról és olyan B tervről van szó, amely jel az uniónak, hogy Ausztria nem tud korlátlanul befogadni menekülteket.

Faymann bejelentette azt is, hogy megerősítik a határok védelmét. Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint ez azt is jelentheti majd, hogy több embert toloncolnak vissza.

Dominóhatást válthat ki az intézkedés?

Bírálta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az ausztriai kormánydöntést, amely a szervezet szerint dominóhatást válthat ki, és ahhoz vezethet, hogy a háború elől menekülők előtt bezárulhatnak a határok Európában.

Nem tisztázott, jogszerű-e a felső határ
Egyelőre nem tisztázott, hogy az osztrák kormány a menedékkérők számának korlátozására vonatkozó döntése jogszerű-e – írta jelentésében az APA hírügynökség. Információik szerint a kérdést jogi szakértőknek kell tisztázniuk.

Az UNHCR továbbá a genfi egyezmény és az uniós menekültjog betartására figyelmeztetett, miszerint a válságból való kiutat az európai megoldások jelentik, nem a tagállamok koordinálatlan intézkedései.

A Diakonie osztrák segélyszervezet azokat a „reális” javaslatokat hiányolta, amellyel elérhetik, hogy kevesebb embernek kelljen menedéket keresnie. A szervezet szerint legális utakat kellene teremteni a menekülteknek, hogy az emberek ne kényszerüljenek embercsempészek szolgáltatásaira, továbbá el kell érni, hogy a kelet-európai országok is fogadjanak be menekülteket.

„Értelmetlen” döntés

A genfi konvenció megsértésére hívta fel a figyelmet a Vöröskereszt segélyszervezet is. A társaság elnöke szerint „különös”, hogy a humanitárius értékekkel miképp hozzák összhangba az intézkedéseket, és milyen szerepet szánnak ebben a folyamatban a segélyszervezeteknek.

Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője szerint „mint az várható volt”, meghiúsult a menekültügyi csúcs. Úgy vélte, hogy a gazdasági bevándorlók menedékkérelmének elutasítására kellene összpontosítani.

Az ugyancsak ellenzéki Zöldek pártjának elnöke az emberi jogok betartására hivatkozva kritizálta döntést. A párt elnöke Eva Glawischnig szerint a kormány a lakosságot látszatintézkedésekkel téveszti meg. A NEOS liberális párt „értelmetlennek” nevezte a döntést.

A szerbek is változtatnak

Szerbia szerdától csak azokat az illegális bevándorlókat engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedéket – jelentette be Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter.

„Mától az osztrák kormány döntése alapján, amelyet a szlovén és a horvát kormányon keresztül juttattak el hozzánk, a migránsok nem folytathatják útjukat, ha nem jelezték, hogy Ausztriában vagy Németországban szeretnének menedéket kérni” – fogalmazott a tárcavezető az adasevci befogadóközpontban tett látogatásakor szerdán. Hozzátette, hogy azok, akik máshová szeretnének jutni vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia.

A macedón–szerb határon a regisztrációkor minden migránsnak meg kell adnia ezentúl a kívánt célországot is, eddig ilyen feltétel nem volt.