Bevándorlás

Ausztria legfeljebb napi 3200 menekültet enged be

MTI, 2016. február 17., szerda 21:23
A továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és maximum 80 menedékkérelmet nyújthatnak be az országban – jelentette be az osztrák belügyminiszter szerdán.

Johanna Mikl-Leitner tájékoztatása szerint ez a kettős kvóta pénteken lép hatályba, és további intézkedésig lesz érvényben. A bejelentés szerint amennyiben ezeket a meghatározott számokat átlépik, az osztrák hatóságok átmenetileg leállítják a menedékkérők beengedését.

A minisztérium közlése szerint a benyújtott menedékkérelmek esetében meghatározott nyolcvanas felső korlát csak a határ menti ügyintézésre vonatkozik, az ország többi részén több kérelem is beadható.

A tárcavezető szerint nem kizárható, hogy a határ szlovén oldalán feltorlódnak majd a migránsok. A miniszter kijelentette: a napi maximum meghatározása csupán az egyik lépés, amelyet további intézkedések fognak követni.

Mikl-Leitner elmondta, hogy az európai országok közül a többi között Ausztriára is jelentős nyomás nehezedett a migrációs válság miatt, és az ország mostanra elért terhelhetősége határához. „Ha annyi menedékkérelmet nyújtanak be Ausztriába, mint tavaly, akkor az ország nem fog tudni megbirkózni a kialakult helyzettel” – jelentette ki.

„Amíg nincs európai megoldás, addig a józan ész a saját határaink biztosítását követeli meg” – hangsúlyozta a miniszter, és kiemelte: meg kell őrizni Ausztria biztonságát, a közrendet és az életszínvonalat.

Idén 11 ezer kérelem érkezett

A szerdán ismertetett felső belépési kvóták jelentős korlátozást jelentenek, eddig ugyanis naponta több mint kétszáz menekültkérelmet nyújtottak be a határon. A Frontex uniós határellenőrzési ügynökség jelentése szerint február 9. és 15. között átlagosan 3200 ember utazott be az országba, nagy részük tovább is ment Németországba.

A szakértők szerint azért éppen 3200 embert engednek majd átutazni Ausztrián, mert ennyi menekültet tud Németország még „problémamentesen” befogadni.

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

A belügyminisztérium szerdai közlése szerint idén eddig összesen 11 ezer kérelem érkezett az osztrák hatóságokhoz, és további nyolcezer ember várhatóan családegyesítés során érkezik majd az országba. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter korábbi becslése szerint idén várhatóan 30 ezer ember érkezik családegyesítéssel Ausztriába, a belügyminisztérium azonban valamennyivel kevesebb emberrel számol.

Nőtt a görög szigetekre érkező menedékkérők száma

Pár napig tartó visszaesést követően ismét nőtt az égei-tengeri görög szigetekre érkező menedékkérők száma: szerda délelőtt több mint 3200, a török partvidékről indult menekültet regisztráltak a hatóságok Leszbosz, Híosz és Számosz szigetén.

Az ERT görög közszolgálati adó szerint a nap folyamán egy négyéves fiú életét vesztette, miután megérkezett Híoszra. Az orvosok szerint nem vízbe fúlt, hanem kiszáradásban vagy valamilyen betegségben halhatott meg. Az elmúlt héten 2752 menedékkérőt regisztráltak, ami jelentős csökkenésnek számít.


hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása