Ausztriában a dalai láma

TT, 2012. május 17., csütörtök 21:17
Tíznapos ausztriai látogatásra érkezett csütörtökön a 14. dalai láma, a tibetiek szellemi vezetője.

A dalai láma három városban – Klagenfurtban, Salzburgban és Bécsben – tart előadásokat és szemináriumokat ausztriai útja során. A jövő szombaton Bécsben találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral is. A kormányfő hivatala hangsúlyozta, hogy a lámát mint vallási vezetőt fogadja. A találkozón jelen lesz Christoph Schönborn bécsi érsek is.
Ausztriai útja első nyilvános programjának keretében a dalai láma ismét aggodalmának adott hangot Tibet helyzete miatt, ugyanakkor bizakodónak is mutatkozott.

Kína ellenzi, hogy külföldi politikai vezetők találkozzanak a dalai lámával. Peking legutóbb kedden – David Cameron brit kormányfő és a tibeti szellemi vezető előző napi találkozója miatt – adott hangot tiltakozásának. 2007-ben több hónapos lehűlést okozott a kínai–osztrák diplomáciai kapcsolatokban, hogy az akkori kancellár, Alfred Gusenbauer a hivatalában fogadta a lámát.

A dalai láma a karintiai tartományi székhelyen, Klagenfurtban kezdte meg eddigi leghosszabb ausztriai látogatását. Karintiai programja keretében elsőként a karintiai Hüttenberg Tibet-központot kereste fel, és találkozott gyermekkori oktatója, a 2006-ban elhunyt osztrák hegymászó, Heinrich Harrer özvegyével, Carina Harrerrel. Harrerről, aki idén júliusban lenne százéves, „személyes barátjaként és Tibet barátjaként” emlékezett meg. „Megtanította nekem, mi az európai kultúra és mi a demokrácia” – mondta. A láma az elmúlt évtizedekben többször is járt már Hüttenbergben, Harrer szülőfalujában. Mint mondta, Karintiába megérkezni a számára olyan, mintha „régi barátokkal, családtagjaival” találkozna.

A tibeti kultúra veszélyeztetett helyzetben van – mondta a dalai láma. Kijelentette, ő maga továbbra is bizakodó, és – mint fogalmazott – hisz „az igazság és az igazságosság erejében". „Kínában egyre többen vágynak demokráciára, emberi jogokra és mindenekelőtt a véleménynyilvánítás szabadságára – jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy ez esélyt jelenthet Tibet számára.

Az indiai száműzetésben élő tibeti szellemi vezető (polgári nevén Tendzin Gyaco) a kínai kormány álláspontja szerint szeparatizmust szít, és erőszakkal el akarja szakítani Tibetet Kínától. A dalai láma ezzel szemben az erőszakmentesség elvét hangoztatja, és azt, hogy az általa képviselt politika autonómiát akar Tibet számára, nem pedig a terület elszakadását.

A 14. dalai láma első ízben 1973-ben látogatott az alpesi országba. Legutóbb 2007-ben járt Ausztriában.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása