„A rezsim új technikával, a terrorizmuséval próbálja megölni az Annan-tervet” – mondta egy tokiói sajtóértekezleten a legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet vezetője, utalva Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi megbízottjának a béketervére.

Mint mondta, „nem lesz békés megoldása” a szíriai erőszaknak, „ha nem ütköznek erővel való fenyegetésbe azok, akik nem hajtják végre a tervet”. Véleménye szerint „a terv ma válságban van”, s „ha a szíriai rezsim továbbra is szembeszáll vele, továbbra is a terrorizmushoz és a bombákhoz folyamodik, akkor a terv meg fog halni”. Felszólította a nemzetközi közvéleményt, hogy ne enyhítse a damaszkuszi rezsimre gyakorolt nyomást.

A kormány viszont külföldről támogatott terroristákat okol a gyilkos robbantásokért. Szíria csütörtökön panaszt tett az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) és főtitkáránál a damaszkuszi kettős merénylet miatt, amelyet az ország ellen szőtt „terrorista összeesküvés” bizonyítékának tart. „Ezek az újabb bűncselekmények arról tanúskodnak, hogy Szíria külföldről fizetett és felfegyverzett szervezetek terrortámadásának a célpontja” – írta a BT-nek és Ban Ki Munnak küldött üzenetében a külügyminisztérium.

A levélben vádakat fogalmaztak meg név szerint nem említett „ismert médiumok ellen is, amelyek erőszakra uszítanak (…) és még több bűncselekményre buzdítják” a lázadókat. Damaszkusz rendszeresen bírálja a katari al-Dzsazíra és a szaúdi tőkével működő dohai al-Arabíja tévéállomást, mivel Katar és a királyság is a szíriai ellenzék harcias támogatója.