Az amerikai püspökök keményen beszóltak Obamának

BuL

2013. szeptember 9., hétfő 11:23, frissítve: hétfő 15:05

Timothy Dolan New York-i bíboros, az Egyesült Államok Püspöki Konferenciájának elnöke megerősítette az amerikai katolikus püspökök elutasító álláspontját egy esetleges szíriai katonai beavatkozással szemben.

A bíboros egy St. Louis-i rendezvényen azt hangoztatta, hogy Barack Obama elnöknek tudnia kell, a püspökök inkább azért becsülnék őt, ha megpróbálna „türelmes és elővigyázatos” lenni – jelentette a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség a St. Louis-i KSDK televíziós csatorna vasárnapi tudósítására hivatkozva. A bíboros leszögezte, hogy a vegyi fegyverek bevetése a szíriai polgárháborúban „rettenetes és visszataszító”, és „nemzetközileg a leghatározottabban el kell ítélni”, viszont egy katonai fellépés az Aszad-rezsimmel szemben „csak még inkább elmérgesítené a helyzetet”.

Egyértelmű üzenet a pápától
A szíriai és a közel-keleti békét sürgette Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében, melyben azt is hangoztatta, hogy a háború a fegyverkereskedők érdeke lehet. A szombat este tartott imavirrasztásnak – amelyhez Rómában százezren, a világban milliók csatlakoztak – folytatódnia kell, hogy „Szíriában azonnal leálljon az erőszak és a pusztítás a testvérgyilkos konfliktus igazságos megoldása érdekében” – fogalmazott Ferenc pápa. Damaszkuszban is több száz keresztény imádkozott szombaton Ferenc pápa felhívására a szíriai békéért és az esetleges amerikai katonai beavatkozás ellen.

Dolan bíboros és Richard Pates püspök, az amerikai püspöki konferencia igazságosság és béke bizottságának elnöke múlt szerdán már levelet írt Obama elnöknek az egyházi vezetés nevében, állást foglalva egy esetleges szíriai katonai csapással szemben. Utaltak Ferenc pápa hasonló felhívására, amelyben a katolikus egyházfő egy erőszakos beavatkozás káros következményeire figyelmeztetett.

Európa egységes állásponttal…
tudott megjelenni Amerika tervezett szíriai beavatkozásával kapcsolatban – mondta a Lánchíd Rádiónak adott interjújában Martonyi János.

Arról van szó, hogy „életeket mentsünk a konfliktus lezárásával, nem pedig annak felszításával” – írták levelükben. Obamának más kormányokkal együtt a fegyvernyugvás eléréséért kellene dolgoznia, tárgyalásokat kezdenie, és pártatlan humanitárius segítséget nyújtania – szögezték le az amerikai egyházi vezetők.

Amerikai egyházi dörgedelem

Pates püspök szombaton a Vatikáni Rádióban nyilatkozva kijelentette: a püspökök előtt „még nagyon sok munka áll”, hogy eltérítsék Obamát intervenciós szándékaitól. „Az amerikaiak 60 százaléka jelenleg ellenez bármiféle szíriai beavatkozást” – mondta. Ez a véleménye a katolikusok többségének is. „Ismét itt az ideje, hogy Amerika beavatkozzon, de békés tárgyalások útján, nem pedig katonai erővel” – reagált a püspök Obama szokásos hétvégi rádióbeszédére, amelyben az elnök a szíriai rezsim elleni korlátozott katonai csapás mellett kardoskodott.

Az MNO korábbi cikkében rámutatott, hogy ahová az Amerikai Egyesült Államok hadserege beteszi a lábát, ott több ezer éves élő kultúrák pusztulnak el.

Az amerikai Timothy Dolan sokak nevében szólalt fel Szíria ügyében
Az amerikai Timothy Dolan sokak nevében szólalt fel Szíria ügyében
Fotó: Europress/AFP


Forrás: MTI, MNO