Félmilliárd euróra büntette hazánkat az EB + Videó

LM

2012. február 22., szerda 12:41

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit – közölték szerdán Brüsszelben.

A Fidesz szerint Andor László magyar biztos kutya kötelességét mulasztotta el, mikor egy szakszervezet rendezvényét választotta a szavazás helyett. Bővebben>>>

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény, a biztosok testülete szerda délelőtt ült össze, és az egyik napirendi pont a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás volt. A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia.

A témáról kiadott közlemény szerint a pontosan 495 184 000 eurót a jövő januártól hatályos kötelezettségvállalásokból függesztik fel. A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékáról, az összes kötelezettségvállalás 29 százalékáról van szó.

Példátlan lépés

A közlemény szerint a mindeddig „példátlan” lépés „az Európai Bizottság Magyarországnak szóló ismételt figyelmeztetéseit követi, hogy fokozza erőfeszítéseit a túlzott államháztartási deficit befejezésére, valamint pótolja a megfelelő lépések elmaradását”.

A bizottság emlékeztettet arra, hogy januárban már megállapította a hatékony lépések hiányát Magyarország részéről, és javasolta a túlzott deficit miatti eljárás felgyorsítását, amit a pénzügyminiszteri tanács el is fogadott.

Erős ösztönző

Olli Rehn pénzügyi biztos a közlemény szerint azt hangoztatta, hogy a javaslatnak „erős ösztönzőnek kell lennie Magyarország számára, hogy (...) megfelelő makrogazdasági és pénzügyi feltételeket hozzon létre annak érdekében, hogy biztosítsa a kohéziós alapból származó források hatékony felhasználását”. Hozzátette, hogy „most a magyar kormánynak kell cselekednie, mielőtt a felfüggesztés életbe lép”. Magyarország a bizottság előrejelzése szerint jövőre is átlépi a 3 százalékos deficithatárt – emelte ki Rehn.

Arányos javaslat

Johannes Hahn, a regionális fejlesztésért felelős biztos kiemelte: „a bizottság javaslata arányos, és lehetővé teszi, hogy az alapból továbbra is támogassanak beruházásokat, miközben Magyarországnak esélyt és időt ad, hogy rendezze a helyzetet”.

A bizottság emlékeztetett a kohéziós alapra vonatkozó uniós szabályokra, amelyek szerint ha valamely kedvezményezett tagállamban túlzott költségvetési hiány áll fenn, és az erről „kiadott tanácsi ajánlást az érintett tagállam részéről nem követte eredményes intézkedés, az alapból az érintett tagállam részére tett kötelezettségvállalások teljes vagy részleges felfüggesztéséről határozhat a felfüggesztésről szóló határozatot követő év január 1-jei hatállyal”.

A kormány nem hajt végre kiigazítást a költségvetésen, és annak elfogadott irányán sem változtat – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Bővebben>>>

Késedelem nélkül

A szabályok szerint „ha a tanács megállapítja, hogy az érintett tagállam megtette a szükséges kiigazító intézkedést, késedelem nélkül határoz az érintett kötelezettségvállalások felfüggesztésének megszüntetéséről” is.

Az összeg az éves kohéziós források egyhatodát érinti – mondta el az MNO-nak Szemlér Tamás, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, hozzátéve: ha a görögök esetében korábban meglépték volna ezt, akkor másképp nézne ki az egész dolog.

Londoni felzárkózó térségi elemzők szerda reggeli előrejelzésükben valószínűtlennek nevezték Magyarország kohéziós támogatásának tényleges felfüggesztését. Mint írták, az intézkedés kilátásba helyezése inkább az IMF/EU-finanszírozási csomaggal kapcsolatos uniós tárgyalási taktika része.

Andor László magyar uniós biztos délután közölte: az ülésen ugyan nem tudott részt venni, de írásban támogatta a döntést.

Forrás: MTI, MNO