Az egyetemi hallgatók közé lőttek

WA

2012. május 3., csütörtök 12:20

A szíriai biztonsági erők megrohamozták az északnyugati Aleppó város egyetemének kollégiumait egy ott rendezett kormányellenes tüntetés után; legkevesebb négy diák meghalt, és sokan megsebesültek éles lőszertől és könnygáztól – közölték csütörtökön ellenzéki aktivisták és szervezetek.

Mintegy másfél ezer hallgató demonstrált az Aleppói Egyetem fő campusa melletti diáknegyedben szerda éjjel, mire a biztonsági erők és Bassár el-Aszad elnök rezsimjéhez hű fegyveresek betörtek oda, először könnygázgránátokat, majd éles lőszert vetve be a szétoszlatásukra.

Száer al-Ahmed diákaktivista elmondása szerint pánik és zűrzavar lett úrrá a menekülni próbáló fiatalokon. „Egyes diákok a szobájukba rohantak menedéket keresve, de a támadók utánuk mentek oda is, megverték és őrizetbe vették őket.” Mint mondta, az akció csütörtökön a kora reggeli órákig folytatódott. Többtucatnyian sebesültek meg, néhányuk súlyosan, és mintegy ötven diákot vettek őrizetbe.

A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) megerősítette a hírt. Az ellenzéki szervezet öt halottról és mintegy kétszáz őrizetbe vettről tett említést, míg az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint négyen haltak meg. „A rezsim erői hangosbeszélőkön szólítottak fel a hálótermek elhagyására, majd elkezdték őrizetbe venni a diákokat” – olvasható az LCC közleményében.

Aleppót, Szíria egyik legnagyobb városát eddig nagyrészt megkímélte a más városokat sújtó erőszak, de az egyetemi diákság csaknem naponta rendezett az Aszad-rezsim távozását követelő tiltakozó akciókat. Az idézett diákaktivista közlése szerint volt már korábban is támadás a campus és a hálótermek ellen, de a mostani volt a leghevesebb.

Az erőszak beszüntetésére vonatkozó ismételt felhívások ellenére Szíriában kedden is újabb áldozatokat követelt az erőszak. Legalább tíz polgári személyt, köztük egy család kilenc tagját ölte meg az észak-szíriai Idlíb tartományban a kormánycsapatok által kilőtt akna.

Al-Kaida?

A szíriai lapok vasárnap az „arab és nyugati országok által pénzelt” al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot vádolták „a terrorizmus irányításával” Szíriában. „Amivel Szíriának szembe kell néznie, az túl van az igazságszolgáltatás alól kibúvó, államok és pártok által rászedett gyilkosokból álló fegyveres csoportokon, az az al-Kaida által irányított terrorizmus” – írta az asz-Szaura című hivatalos lap.

Eközben az országban lévő ENSZ-megfigyelők pénteken Homsz város ostromlott Haldíja negyedébe látogattak el.

Forrás: MTI