Az elektronikus lábbilincs lehet a börtön alternatívája

WL

2012. április 4., szerda 13:13

A házi őrizetet biztosító elektronikus lábbilinccsel jelentősen csökkenthetnék a fogházak zsúfoltságát és a börtönköltségeket Lengyelországban, ha fokoznák a már működő hatósági helymeghatározó rendszer 40 százalékos kihasználtságát – írta szerdán a Gazeta Wyborcza című napilap.

Szakértők szerint a lengyel büntetés-végrehajtás költségei a mai feltételek mellett nyolc év múlva már csaknem évi 4 milliárd zlotyra (mintegy 970 millió euró) rúgnak majd, de a három éve bevezetett elektronikus felügyeleti rendszer maximális kihasználása esetén már 2014-ben akár 10 százalékkal alacsonyabb költségekkel lehetne számolni.

A lap kiemelte, hogy az európai intézmények is szorgalmazzák a elektronikus lábbilincs gyakoribb alkalmazását Lengyelországban, mert ezzel csökkenthető lenne a börtönök túlzsúfoltsága, amely márciusban a személyenként három négyzetméteres normák betartásával is túllépte a 100 százalékot.

A hatályos lengyel jogszabályok szerint a maximálisan egy év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek fogva tartása bírósági döntéssel elektronikus házi őrizetre cserélhető, amennyiben ebbe az elítélttel egy fedél alatt élők is beleegyeznek. A karperecre emlékeztető jeladó szerkezettel felszerelt személyek lakhelyük 200 méteres körzetében szabadon mozoghatnak, egy részük dolgozik is. Három év alatt több mint 3200 személy töltötte le így az ítéletét.

Közülük az adatok szerint több tucatnyian próbáltak megszabadulni a berendezéstől, de a fegyházi felügyelet azt állítja, hogy mindenkit sikerült előállítani.

A fővárosból felügyelt rendszert 2009 óta fokozatosan fejlesztették: idén januártól már az egész ország területén bevezették, és a diszpécserközpont jelenleg 7,5 ezer elítélt 24 órás megfigyelésére alkalmas.

Lengyelországban április elején csaknem 3 ezer személy viselt jeladó lábbilincset, elsősorban vidéken. Kétharmadukat ittas kerékpározásért vagy kisebb lopásért ítélték el.

Forrás: MTI