Az EU sem nézi jó szemmel a svájci lépést

PR

2012. április 29., vasárnap 18:30

Svájc május elsejétől kvóta alapján, maximum 2180 kelet- és közép-európai bevándorlónak ad letelepedési engedélyt a következő egy évben. Az intézkedés heves bírálatokat váltott ki, az érintett uniós tagállamok mellett a hétvégi svájci sajtóban megszólalt az Európai Bizottság Bernben akkreditált új nagykövete is.
Mint azt megírtuk, a konzervatív Svájci Néppárt fiatal képviselőnője, Natalie Rickli egy televíziós vitában azt hangoztatta, hogy „túl sok a német az országban". Rickli szerint mindez hátrányosan hat a svájci munkaerőpiacra, az iskolai oktatásra, az infrastruktúrára, a tömegközlekedésre, valamint a lakbérekre.

Richard Jones a Neue Zürcher Zeitung honlapján közölt interjúban aláhúzta, hogy nincs jogi alapja az EU-tagállamok eltérő kezelésének. Az új tagállamok csatlakozásáról 2004-ben kötött megállapodásban rögzített különleges rendelkezések legfeljebb 2011 április 30-ig lehettek érvényesek. „Ezt követően Svájc csak az eredeti védzáradékot alkalmazhatja, amely minden EU-tagállamra érvényes” – mondta a nagykövet.

Jones megérti, hogy a svájciakat nyugtalanítja a bevándorlók nagy aránya. Ugyanakkor azonban a személyek szabad áramlása a belső piac négy vívmányának egyike. (A másik három szabadság az áruk, szolgáltatások és tőke szabad forgalma.) „A Svájcban élő uniós polgárok száma megfelel a svájci munkapiac igényének, és ezek a polgárok hozzájárultak Svájc gazdasági jóllétéhez” – szögezte le a nagykövet.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy lengyel lapnak elmondta, hogy „mélyen csalódott”, és „diszkriminatív és törvénytelen döntésről” beszélt. A svájci SonntagsBlick bulvárlap azonban ezzel ellentétes véleményt ismertet. A svájci bevándorlási hivatal egykori igazgatóhelyettesét idézi. Dieter Grossen a lap szerint a szabad költözésről az EU-val kötött minden megállapodásnál főtárgyalóként volt jelen.

Mint elmondta, nem Svájc, hanem az EU követelte, hogy a védzáradékot és a kontingenseket külön alkalmazzák a kelet- és közép-európaiakra. „Nem akarták összekeverni a régi és új tagokat, mert akkor Svájc a bevándorlást az egész EU-ra nézve korlátozhatta volna” – idézi fel az uniós érveket Grossen.

Mint arról beszámoltunk, közös nyilatkozatban fejezték ki sajnálkozásukat a visegrádi országok (V4) a svájci kormány döntése miatt, amely ismét bevezeti nyolc uniós tagállam állampolgáraira a letelepedési engedélyekhez kapcsolódó korlátozásokat. A V4-ek bíznak abban, hogy Bern felülvizsgálja a határozatot.

Forrás: MTI