Egyiptom

Az új elnök semmisnek nyilvánította a parlament feloszlatását

KG, 2012. július 8., 18:40, frissítve: hétfő 09:40
Mohamed Murszi, az új egyiptomi elnök vasárnap semmisnek nyilvánította az alkotmánybíróságnak a parlament feloszlatására vonatkozó döntését – jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség.

„Murszi elnök rendeletében semmisnek nyilvánította a parlament feloszlatására vonatkozó június 15-i döntést, és felszólította a képviselőházat: ismét üljön össze, és tegyen eleget feladatának” – áll a hírügynökségi jelentésben.

A sajtóközleményben szó van arról is, hogy előre hozott választásokra is sort kell keríteni, mégpedig hatvan nappal az új alkotmányról szóló referendum, valamint a parlament jogairól szóló új törvény elfogadása után. A törvényhozást törvénytelennek minősítő bírósági döntés után az egyiptomi parlamentet a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa oszlatta fel.

Az alkotmánybíróság döntése szerint a képviselői helyek egyharmadára alkotmányellenesen választották meg a képviselőket. A parlamenti választásokra tavaly november és idén február között több fordulóban került sor.

A törvényhozás legnagyobb politikai ereje, a képviselői helyek közel felével rendelkező Muzulmán Testvériség nem ismeri el a feloszlatásra vonatkozó döntést, Mohamed Murszi az ő jelöltjük volt.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása