Az új elnök semmisnek nyilvánította a parlament feloszlatását

KG

2012. július 8., vasárnap 18:40, frissítve: hétfő 09:40

Mohamed Murszi, az új egyiptomi elnök vasárnap semmisnek nyilvánította az alkotmánybíróságnak a parlament feloszlatására vonatkozó döntését – jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség.

„Murszi elnök rendeletében semmisnek nyilvánította a parlament feloszlatására vonatkozó június 15-i döntést, és felszólította a képviselőházat: ismét üljön össze, és tegyen eleget feladatának” – áll a hírügynökségi jelentésben.

A sajtóközleményben szó van arról is, hogy előre hozott választásokra is sort kell keríteni, mégpedig hatvan nappal az új alkotmányról szóló referendum, valamint a parlament jogairól szóló új törvény elfogadása után. A törvényhozást törvénytelennek minősítő bírósági döntés után az egyiptomi parlamentet a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa oszlatta fel.

Az alkotmánybíróság döntése szerint a képviselői helyek egyharmadára alkotmányellenesen választották meg a képviselőket. A parlamenti választásokra tavaly november és idén február között több fordulóban került sor.

A törvényhozás legnagyobb politikai ereje, a képviselői helyek közel felével rendelkező Muzulmán Testvériség nem ismeri el a feloszlatásra vonatkozó döntést, Mohamed Murszi az ő jelöltjük volt.

Forrás: MTI