Az ukrán határ mellé telepítenek hadosztályokat az oroszok

MTI

2016. január 12., kedd 20:05

Három új hadosztályt hoz létre az idén a nyugati országrészben az orosz védelmi minisztérium – jelentette be kedden Szergej Sojgu tárcavezető.

Sojgu a védelmi minisztériumban tartott tanácskozáson hangsúlyozta, az új hadosztályok telepítésével jár az, hogy lakhatóvá kell tenni az állandó állomáshelyüket, gyakorlótereket, haditechnikai eszközök tárolásához szükséges létesítményeket kell létrehozni, illetve biztosítani kell a lakhatást a személyi állomány számára.

Sojgu nem fűzött magyarázatot a hadsereg nyugati szárnyának megerősítéséhez, de ezt az idei év egyik legfontosabb feladatának nevezte.

Az Ukrajnához tartozó Krím oroszországi annektálása arra ösztönözte a NATO-t, hogy megerősítse a katonai szövetség keleti peremén lévő országok, elsősorban a balti államok védelmét. Sejthető, hogy az új orosz hadosztályok telepítése a nyugati szárnyra ezzel hozható összefüggésbe.

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy Szergej Sojgu tavaly november végén arról beszélt, hogy 2015-ben addig mintegy harminc új katonai alakulatot hoztak létre a nyugati katonai körzetben. A déli katonai körzetbe novemberig tizenötnél többet telepítettek, és még kettő létrehozása volt folyamatban.

Sojgu keddi moszkvai sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az idén öt újabb, korszerű haditechnikai eszközökkel ellátott alakulattal bővülnek a hadászati rakétaerők. A miniszter szerint a tárcájának az idén a hadászati nukleáris erők csapásmérő képességének javítására és az űrvédelmi programok megvalósítására kell helyeznie a hangsúlyt.