Az unióhoz való közeledést várják el az új elnöktől

tt

2012. május 21., hétfő 15:10, frissítve: hétfő 16:59

Az Európai Unióhoz való közeledés, illetve az uniós tagság megszerzését célzó erőfeszítések folytatására szólították fel a brüsszeli székhelyű szervezet vezetői Szerbia megválasztott, új elnökét.

Hivatalos eredmény

A szavazatok 49,55 százalékát szerezte meg Tomislav Nikolic, a vasárnapi szerbiai elnökválasztás győztese – közölte hétfőn a belgrádi választási bizottság. A populista nacionalista jelölt ellenfele, Boris Tadic leköszönt államfő 47,3 százalékot kapott a 8400 választóhelyiség 99,34 százalékában leadott szavazatok összesítése szerint. A választási részvétel 46 százalékos volt a május 20-i második fordulóban.

A törvényi előírás szerint a végleges hivatalos eredményt csütörtök este nyolc óráig kell közzétennie a választási bizottságnak. Tadic ezt nem várta be, már vasárnap este elismerte vereségét. Meglepetés, hogy Nikolic nyerte a szerb elnökválasztást; a közvélemény-kutatási eredmények Tadic győzelmét jelezték előre.

A szerbiai választásokról részletesen itt olvashat.

Herman von Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője közös nyilatkozatban sürgette Tomislav Nikolicot a reformok folytatására. Rompuy és Barroso közvetve arra utalt, hogy a reformok folytatása a Szerbiával való csatlakozási tárgyalások megkezdésének előfeltétele.

Az unió vezetői úgy értékelték: a szerbiai választások eredményei azt jelzik, hogy a balkáni ország közelebb akar kerülni az EU-hoz. Herman von Rompuy és José Manuel Barroso sürgette a Koszovóval való megbékélést célzó erőfeszítések folytatását is. Szerbia idén márciusban – még Boris Tadic elnöksége alatt – kapta meg a tagjelölt státust.

Az uniós vezetőknél jóval kritikusabban fogalmazott Nikolic megválasztásával kapcsolatban Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista párti frakciójának vezetője. Az osztrák politikus úgy értékelte, hogy Nikolic győzelme súlyos csapás a Balkán irányában folytatott Európa-politikára, valamint a térség stabilitására.

Svoboda annak a nézetnek adott hangot, hogy az Európai Uniót nem riaszthatja el a szerb nép demokratikus döntése, és a térség óvatosan tervezett integrációját folytatni kell. Az új szerb elnöknek a jövőben mindenekelőtt tettekkel, nem pedig szavakkal kell bizonyítania országa európai elkötelezettségét – hangsúlyozta az Európai Parlament frakcióvezetője.

Hasonlóan nyilatkozott a német és az osztrák külügyminiszter is. A NATO-csúcs alkalmából Chicagóban tartózkodó Guido Westerwelle egy interjúban arra szólította fel Tomislav Nikolicot, hogy folytassa az eddigi államfő, Boris Tadic Európa-barát politikáját. Westerwelle a megválasztott, új szerb elnök ezzel kapcsolatos felelősségére figyelmeztetett, egyidejűleg pedig a német kormány nevében köszönetet mondott Tadicnak azokért az erőfeszítésekért, amelyeket országa európai közelítése érdekében tett.

Az Európai Unióhoz való szerb közeledés folytatásának szükségességét hangsúlyozta Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter is. A miniszter – aki egyben Ausztria alkancellárja is – úgy értékelte: Tomislav Nikolic esélyt kapott arra, hogy bizonyítsa egy Európa-barát Szerbia iránti – szóban kinyilvánított – elkötelezettségét.

Forrás: MTI