Az út döntő szakaszához érkezett Mianmar

TK

2012. április 30., hétfő 10:16, frissítve: hétfő 15:02

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn találkozott Thein Szeinnel, Mianmar (Burma) államfőjével és az ázsiai országba tervezett háromnapos látogatása során kedden tárgyal Aung Szan Szú Kjivel, a Nobel-békedíjas ellenzéki politikussal is.

Ban Ki Mun vasárnap érkezett az egykori Burmába. Látogatása előtt úgy értékelte: Mianmar a demokrácia felé vezető úton döntő szakaszához érkezett, ezért kérte a világ közösségét, hogy nyújtson segítséget a kibontakozó, de még törékeny politikai átmenet megvalósításához. Ban Ki Mun egyben üdvözölte, hogy az Európai Unió a Mianmar elleni szankciók felfüggesztéséről döntött.

A mianmari ellenzék vezére és párttársai beleegyeztek hétfőn, hogy letegyék a parlamenti képviselői esküt, amelyre mind ez idáig nem voltak hajlandók, arra hivatkozva, hogy az eskü szövegében a 2008-as alkotmány megóvása szerepel, ők pedig új alkotmányt szeretnének. Aung Szan Szú Kji és pártjának (Nemzeti Liga a Demokráciáért, NLD) tagjai az április 1-jei választáson jutottak mandátumhoz, az elnyerhető 45-ből majdnem az összeset megszerezték. A pártvezető azzal indokolta álláspontjuk megváltoztatását, hogy választóik a parlamenti munkában való részvételt várják el tőlük. Kedden leteszik az esküt – tette hozzá az NLD egyik képviselője. A párt korábban javasolta, hogy az esküszövegben az alkotmány „megóvása” helyett szerepeljen annak „tiszteletben tartása”, de Thein Szein államfő közölte, hogy nem áll szándékában megváltoztatni a szöveget. A hatályos alkotmány igen széles jogkört biztosít a hadseregnek, és aktív állományú katonák számára tartja fenn a parlament alsó- és felsőháza képviselői helyeinek mintegy egynegyedét.


A mianmari fővárosban, Najpjidóban tartózkodik Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki ugyancsak hétfőn tárgyal Thein Szein elnökkel.

Ashton szombaton már találkozott Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetővel, s közösen tartott ranguni sajtóértekezletükön a reformfolyamat folytatására hívott fel, hangoztatva, hogy a politikai nyitásnak visszafordíthatatlannak kell lennie. A főképviselő abból az alkalomból látogatott Mianmarba, hogy Rangunban megnyisson egy új EU-irodát, amely főként a segélyprogramok lebonyolítását felügyeli majd, de politikai szerepe is lesz. Bővebben>>>

Az április 1-jei időközi parlamenti választáson Szú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért a rendelkezésre álló 45 parlamenti mandátumból 43-at szerzett meg. Az ellenzéki vezető életében először maga is bekerült a törvényhozásba. Előzőleg évtizedeken át börtönben ült, vagy házi őrizetben tartották.

Az EU a múlt hét elején úgy döntött, hogy a kedvező változásokra való tekintettel hatályon kívül helyezi a Burmát 1988 óta kormányzó katonai junta ellen életbe léptetett átfogó büntetőintézkedéseket.

A junta feloszlása és a polgárinak nevezhető kormány megalakulása óta magas rangú külföldi politikusok egész sora, köztük David Cameron brit miniszterelnök és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tett látogatást az országban.

Forrás: MTI