Az üzenetek miatt égették el a Korán-példányokat?

TK

2012. február 21., kedd 22:45

Az Afganisztánban elégetett Korán-példányokat és más vallási irodalmat azért távolították el a bagrami támaszponton lévő fogolytábor könyvtárából, mert szélsőséges bejegyzéseket tartalmaztak, és a foglyok üzenetváltásra használták fel őket – jelentette ki a CNN-nek kedden az incidenssel kapcsolatban névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő.

„Az anyagok egy része önmagában is szélsőséges volt, és nyilvánvalóan Afganisztánon kívülről származott” – mondta a katonai illetékes.

A hírtelevízió forrása szerint valóban égettek el anyagokat, és a hatóságok most azt igyekeznek kideríteni, hogy mennyit. A nap folyamán korábban Joe Allen tábornok, az afganisztáni NATO-csapatok (ISAF) parancsnoka kijelentette, hogy a vallási anyagokat véletlenül égették el, amit hibának minősített, bocsánatot kért érte és vizsgálatot rendelt el.

Bagramban több katonát kihallgattak, de egyelőre senkit sem vettek őrizetbe. A NATO-parancsnokság az afgán hatóságokat is felkérte, hogy vegyenek részt az incidens kivizsgálásában.

Allen parancsot készül kiadni, amelynek értelmében elrendeli, hogy március 3-áig a koalíciós erők összes katonája kapjon kiképzést a vallási anyagok helyes kezeléséből. A tábornok kijelentette, hogy a hadvezetés amint tudomást szerzett az ügyről, azonnal leállíttatta az égetést, s a kiadványokat nem azért foglalták le, mert vallási tárgyúak voltak. „A vallási tárgyak meggyalázása egyenlő az amerikai tolerancia szabályainak, az emberi jogok gyakorlatának és a vallásszabadságnak a be nem tartásával” – jelentette ki Washingtonban Victoria Nuland külügyi szóvivő.

A Korán-égetés hírére a bagrami bázisnál több száz dühös tiltakozó jelent meg. A bagdadi amerikai nagykövetség a Twitteren adott ki figyelmeztetést, hogy hasonló tüntetések Afganisztán-szerte kitörhetnek, s az ilyenek korábban nyugati célpontok elleni támadásokba torkollottak.

Tavaly amikor Terry Jones floridai lelkipásztor „törvényt ült” a Korán felett és egy példányát elégettette, a tömeg megostromolta az ENSZ irodáját az észak-afganisztáni Mazar-i-Sarifban, és 12 embert megöltek. Kandahárban két tüntetésben ugyancsak 12 ember vesztett életét, amikor a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel.

Forrás: MTI