Azonnal mennek a vádemeléssel, ha megengedik

NT

2012. augusztus 9., csütörtök 14:45

Az ukrán főügyészség vádat fog emelni Julija Timosenko volt kormányfő ellen Jevhen Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő megölésében való bűnrészességért, Leonyid Kucsma exállamfő ellen pedig új eljárást indítanak a Gongadze-gyilkosság ügyében – jelentette ki Rinat Kuzmin főügyészhelyettes a Szegodnya című ukrán napilapnak adott interjújában.

„Elegendő alapunk van arra, hogy vádat emeljünk ellene” – állította Kuzmin, hozzátéve, hogy a német orvosok nyolc hét nyugalmat írtak elő a harkivi börtönkórházban ápolt Timosenkónak – ez az időszak körülbelül szeptember második feléig tart –, ezért a főügyészség még kivár. „Amint az orvosok megengedik, akkor azonnal megyünk hozzá a vádemeléssel. Erre nálunk minden készen áll” – jelentette ki a helyettes főügyész. Mint ismert, a volt elnök asszonyt tavaly októberben találta a bíróság bűnösnek hivatali visszaélés vádjában a 2009-ben megkötött orosz–ukrán gázmegállapodás miatt, és emiatt hét év börtönbüntetésre ítélték.

Bűnrészesség a vád

Kifejtette, hogy a bérgyilkosságot megrendelők és finanszírozók felkutatására korábban kezdett ügyészségi nyomozás eredményei alapján indítanak eljárást Timosenko ellen bűnrészesség vádjával. Kuzmin hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államokban a Scserbany-gyilkosság idején miniszterelnöki tisztet betöltő, jelenleg az Egyesült Államokban zsarolásért és pénzmosásért elítélt és börtönben is ülő Pavlo Lazarenkót is ki kívánja hallgatni a főügyészség az ügyben. Ebbe maga Lazarenko már beleegyezett, már csak az amerikai hivatalos szervek engedélyére várnak.

Nem indulhatnak az ukrán ellenzék bebörtönzött jelöltjei – Julija Timosenko és Jurij Lucenko – a választásokon az ukrán alkotmány szerint. Az ellenzék az unió véleményét kéri.

Az újságíró-gyilkosság ügyében indul az eljárás

Jevheny Scserbanyt, feleségét és egyik munkatársát 1996. március 3-án a donyecki repülőtéren lőtték agyon. Kuzmin szerint a Timosenko és Lazarenko által ellenőrzött cégek utalták át a pénzt Scserbany gyilkosainak.

Kuzmin elmondta, hogy Leonyid Kucsma volt ukrán államfő ellen a Gongadze-gyilkosság ügyében készül a főügyészség új eljárást indítani. A főügyészség 2011 márciusában indított büntetőjogi vizsgálatot Kucsma ellen hivatali hatalommal és szolgálati jogkörrel való visszaélés miatt, ami az újságíró meggyilkolásához vezetett, ám a bíróság 2012. január 25-én jogerősen kimondta, hogy a büntetőeljárás az exállamfő ellen törvénytelen volt. Kuzmin szavai szerint a főügyészségnek most van lehetősége arra, hogy tovább dolgozzon az ügyön, és kellően megalapozzon egy új eljárást Kucsma ellen.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda című lap 31 éves vezetője és alapítója – aki számos leleplező cikket írt a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról, és keményen bírálta Kucsma akkori államfőt – 2000. szeptember 16-án tűnt el. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg egy Kijev környéki erdőben. Olaszországban azóta letartóztatták Mikola Melnyicsenkót , Leonyid Kucsma egykori ukrán elnök testőrségének tagját, akinek évekkel ezelőtt el kellett menekülnie hazájából, mert azt állította, hogy Kucsmának köze volt Georgij Gongadze rendszerbíráló újságíró meggyilkolásához.

Forrás: MTI