Azonnali cselekvést várnak Ukrajnától

PR

2012. május 24., csütörtök 16:32, frissítve: csütörtök 18:47

Az Ukrajnában politikai okból letartóztatottak azonnali és feltétel nélküli szabadlábra helyezését sürgette az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésen csütörtökön elfogadott egyik határozatban.

Az érintettek között szerepel Julija Timosenko volt miniszterelnök is, akinek esetében a nemzetközi szervezetek már többször felemelték szavukat a rossz bánásmód miatt. A képviselők a határozat szerint megfelelő orvosi ellátás és látogatási lehetőségek biztosítására is felszólítják a hatóságokat, az uniós politikusoktól pedig azt kérik, hogy a közelgő lengyel–ukrán labdarúgó-Európa-bajnokság nyújtotta lehetőségeket is használják fel nyomásgyakorlásra ebben az ügyben.

A javaslat keddi plenáris vitájában a magyar képviselők közül felszólalt Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője, aki egyetértett azzal, hogy az EP küldjön „nagyon határozott figyelmeztetést” az ukrán kormánynak. Helyeselte egyúttal az Európai Bizottság és azon európai vezetők álláspontját, akik „elzárkóznak a társulási szerződés aláírásától, a Janukovics-rendszer vezetőivel való találkozástól”. Úgy vélte, a jogállamiságot helyre kell állítani Ukrajnában. Ebben az összefüggésben aggasztóak nevezte, hogy az ukrán hatóságok a parlamenti választások körzeteinek kialakításánál nem vették figyelembe a kisebbségi szempontokat.

Mint arról beszámoltunk, az ukrán parlament szerdán elutasította, hogy napirendre vegye a büntető törvénykönyv és eljárási kódexének módosítását, amely lehetővé tette volna, hogy fogvatartottak – közöttük Julija Timosenko – külföldön részesülhessenek orvosi kezelésben. Korábban arról volt szó, hogy a kijevi kormány fontolóra veszi, hogy külföldre engedi gyógykezelésre a volt ukrán kormányfőt, ha orvosi szakvélemény szerint Ukrajnában nem juthat hozzá megfelelő gyógyterápiához. A hétvégén azonban az ukrán elnök, Viktor Janukovics kizárta Timosenko külföldi gyógykezelését.

Ismert, Ukrajnára erőteljes nyomás nehezedik Timosenko miatt, és több európai politikus a lengyel–ukrán közös rendezésben június 8. és július 1. között tartandó futball-Európa-bajnokság ukrajnai eseményeinek bojkottjára szólított fel. Kijev a közép-európai államfők május 11–12-ére tervezett jaltai csúcstalálkozóját is elhalasztotta, mivel a legtöbb meghívott – tiltakozásul a Timosenkóval szembeni bánásmód miatt – lemondta részvételét.

Közben Vaszil Ilnickij ismert ungvári újságíró egy kárpátaljai hírportálon kedden közzétett írásában annak a véleményének adott hangot, hogy  az ukrán állam vezetőinek – Ukrajna jelenlegi nemzetközi megítélésére való tekintettel – magyar kollégáiktól kellene megtanulniuk, hogyan kellene cselekedniük az adott helyzetben. A szerző szerint a magyar politikai elit megfelelő módon reagált az országot ért európai bírálatokra, és határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy meggyőzze EU-s partnereit intézkedéseinek őszinteségéről és az európai normáknak való megfeleléséről.

Forrás: MTI