Bajban a király veje

WA, 2011. december 12., hétfő 23:36, frissítve: hétfő 23:36
Eltiltják a hivatalos ceremóniáktól a spanyol király egyik vejét, miután gyanúba keveredett egy korrupciós üggyel kapcsolatban – tudatta hétfőn újságírók előtt Rafael Spottorno, az udvartartás egyik vezetője.

A Spanyolországban nagy port kavart vesztegetési botrány főszereplője, Inaki Urdangarín – aki I. János Károly egyik lányának, Cristina hercegnőnek a férje – egy közhasznú alapítvány elnökeként az ügyben szintén gyanúsított társával, Diego Torresszel együtt állítólag 2004 és 2007 között több millió euróra tett szert a Baleári-szigeteken és Valencia tartományban a regionális kormányzati pénzekből. Az alapítvány – az ügyészség jelentése szerint – irreálisan magas árakon rendezett kongresszusokat, továbbá fiktív számlákat állított ki különböző, kitalált szolgáltatásokra.

Urdangarín az alapítvány bevételének egy részét a gyanú szerint saját cégébe mentette át. Urdangarín személyében első ízben kerül a vádlottak padjára a spanyol királyi ház egyik tagja. Néhány megfigyelő az üggyel összefüggésben már-már a monarchia fennmaradását látja veszélyben, mert a királyi ház az utóbbi időben sokat vesztett tekintélyéből. A válság sújtotta s újabb megszorító intézkedések elé néző Spanyolországban például a sajtó mostanában kezdi megkérdőjelezni, miért kell közpénzekből évente mintegy 8 millió eurót adni a királyi ház költségeire.

Az ügy még egy okból kellemetlen I. János Károly számára: lányának, Cristina hercegnőnek saját cége van, amelynek számlájára Urdangarín is utalt összegeket. A bíróság ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenlegi vizsgálatot kizárólag a király veje ellen indították.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés