Banki vezetők a gyanú árnyékában

PR

2012. augusztus 9., csütörtök 20:01

Szerbiában letartóztatták a belgrádi Agrobanka igazgatótanácsának volt elnökét, Dusan Antonicot és hét másik vezető banktisztviselőt a pénzintézet 300 millió eurós vesztesége és a gyaníthatóan elkövetett szabálytalanságok miatt, de a szerb pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint a központi bankban is lehetnek felelősök.

Mladjan Dinkic kijelentette: lehetetlen, hogy a szerb nemzeti bankban ne tudtak volna az Agrobankában történtekről. „Meg kell állapítani, hogy Dejan Soskic korábbi kormányzó és a helyettese, Mira Eric-Jovic mit mondott az akkori kormánynak, és vajon időben figyelmeztette-e arra, hogy mi történik az Agrobankában” – jelentette ki a belgrádi B92 televízióban.

Az Agrobanka a gyanú szerint a nem biztosított hitelek kihelyezése miatt 300 millió eurós kárt szenvedett. Eközben Antonic 600 ezer eurós sikerdíjat vett fel, amit maga is elismert. Dinkic elmondása szerint a központi bank 2011 közepén ellenőrzést végzett az Agrobankában, és megállapította, hogy az alaptőkéje csak mintegy hétmillió euró, miközben a banktörvény értelmében ennek legalább 10 milliónak kellett volna lennie. A központi bank emiatt az ellenőrzése alá vonta az Agrobankát.

„A központi banknak vizsgálatot kell indítania a szabálysértések felelőseinek megállapítására, és annak kiderítésére, hogy ki adott engedélyt kölcsönök folyósítására kedvező feltételek mellett” – hangsúlyozta Dinkic, emlékeztetve arra, hogy az előző kormány 100 millió eurót „pumpált” az Agrobankába, amely ennek ellenére részleges csődöt jelentett. A bank működési engedélyének visszavonása után derült ki, hogy a pénzintézet összesen 300 millió eurós adósságot halmozott fel.

Ez az első olyan nagy korrupciós ügy, amelyet az új szerb kormány göngyölített fel.

Forrás: MTI