Befalazták az orosz bankfiókot az ukrán szélsőségesek

MTI

2017. március 18., szombat 16:59, frissítve: szombat 19:03

Ukrán szélsőségesek festékszóró sprayjel mázolták össze és plakátokkal ragasztották tele az orosz Szberbank helyi fiókjának ablakait a nyugat-ukrajnai Ternopilban, majd pedig betontömböket kezdtek hordani a bejárat elé – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség a Teren.in.ua ukrán hírportálra hivatkozva.

„Aktivisták festékkel fújták le és plakátokkal ragasztották le az ablakokat. Jelenleg pedig a szó szoros értelmében befalazzák a bejáratot” – olvasható a közleményben.

Az elmúlt néhány napban az Ukrajnában működő orosz tulajdonú bankokra hatalmas nyomás nehezedik a szélsőségesek részéről. Ukrán nacionalisták hétfőn betontömbökkel zárták el a Szberbank kijevi székházának bejáratát. Kedden este az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) képviselői kövekkel dobálták meg az Alfa-bank fiókját Kijev főutcáján, a Hrescsatikon. Szerdán Dnyipróban ugyancsak betontömböket raktak a Szberbank bejárata elé, és elfoglalták az épület helyiségeit.

Az Azov ukrán nacionalista zászlóalj és a Jobboldali Szektor tagjai közölték, hogy 24 órás ügyeletet fognak tartani a Szberbank összes ukrajnai fiókjánál, hogy megakadályozzák munkájukat. Akciójukat azzal indokolták, hogy így akarják kikövetelni az ukrán nemzeti banktól az orosz tőkével működő pénzintézeteket engedélyének visszavonását, a parlamenttől pedig azt, hogy fogadjon el törvényt az orosz bankok ukrajnai leányvállalatai tevékenységének betiltásáról.

Petro Porosenko ukrán elnök egy évre szóló szankciókat rendelt el öt, Ukrajnában tevékenykedő orosz bankkal szemben: nem végezhetnek pénzügyi műveleteket anyavállalataik javára, nem nyújthatnak hiteleket, nem nyithatnak számlákat, és nem fizethetnek osztalékot és kamatot.

Az ukrán radikálisok azért hajtanak végre ilyen akciókat, mert a Szberbank a múlt héten bejelentette, hogy elfogadja az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat is. A tiltakozók szerint ezzel a lépéssel a bank a Donyec-medencei szakadár területeket támogatja.