Berlin nem hagyta annyiban Trump twitteres kirohanását

MTI

2017. március 19., vasárnap 15:04, frissítve: vasárnap 15:18

Németország nem tartozik „óriási összeggel” a NATO-nak és az Egyesült Államoknak a védelemért – válaszolta vasárnap Ursula von der Leyen német védelmi miniszter Donald Trump amerikai elnök előző napi Twitter-üzenetére.

„Nincs NATO-tartozásunk” – közölte Von der Leyen. „Hibás elképzelés lenne kizárólag a NATO-ra vonatkoztatni a következő évtized közepére elérendő, katonai kiadásokra vonatkozó kétszázalékos célkitűzést” – tette hozzá a német védelmi tárca vezetője.

„A védelmi kiadásoknak ugyanúgy része az ENSZ békefenntartó misszióihoz, az európai missziókhoz és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harchoz való hozzájárulás” – szögezte le a terhek tisztességes elosztásáért is szót emelő kereszténydemokrata politikus.

Az amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral tartott washingtoni találkozója után szombaton a Twitter mikroblogon azt írta: Németország „óriási összeggel” adós, és jóval több pénzt kellene fizetnie az Egyesült Államoknak azért a „nagyszabású és rendkívül drága védelemért”, amelyet Washington nyújt Németországnak.

Eközben Trump szóvivője vasárnap cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az amerikai elnök a kamerák előtt elutasította volna az újabb kézfogást Merkellel.

„Nem hiszem, hogy hallotta volna” a német kancellár javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy rázzanak újra kezet a fénykép kedvéért – mondta Sean Spicer a Der Spiegel című német folyóiratnak.

A Bild című német napilap vasárnapi számában „valószínűtlennek” nevezte, hogy Trump nem hallotta az Ovális Irodában közvetlenül mellette ülő német vezető kérését.