Breivik-per: megszólal az egyik túlélő + Képek

tt

2012. május 3., csütörtök 18:14

Moammer Kadhafi volt líbiai vezető emberének hitte Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkost a tavaly júliusi vérengzés egyik szemtanúja – derült ki egy csütörtökön elhangzott tanúvallomásból.

Jon Olsen – aki a Breiviket a szigetre szállító komp kapitánya volt – azt is elmondta, barátnőjével a tömeggyilkosságot megelőzően éppen arról beszélgettek, hogy Utoya szigete vonzó célpont lenne egy terrorista akció számára. „Arról beszélgettünk, Monica (Olsen barátnője) és én, hogy ez megtörténhet. Kadhafi azt állította, hogy terroristákat fog küldeni (…), azt hittem, hogy (Breiviket) Líbiából küldték” – mondta Olsen.

Breivik a szigeten 69 embert ölt meg, többségében fiatalokat, akik a norvég Munkáspárt nyári táborának résztvevői voltak. A tömeggyilkos szerint a fiatalok „legitim politikai célpontok” voltak.

Fotó: Reuters


Olsen tanúvallomása során elmesélte, hogy a rendőri egyenruhába öltözött Breiviket még a kompon fegyvere elrejtésére kérte, a tömeggyilkos pedig a kérésnek engedelmeskedve egy műanyag zacskóba tette azt. Breivik azt állította a komp kapitányának, azért tartott a szigetre, hogy védelmet nyújtson az ifjúsági tábornak a néhány órával korábbi oslói – egyébként épp általa elkövetett – pokolgépes merénylet után.

„Úgy emlékszem, Monica (Olsen barátnője) vagy én mondtam valamit arról, hogy el kéne takarnia a fegyverét, mert igen feszült volt a hangulat Utoyán (az oslói terrorakció miatt)” – mondta a férfi. Breivik a szigetre érkezve azután elővette fegyverét, s közvetlen közelről fejbe lőtte Monicát és egy biztonsági őrt. Olsen a fák közé menekült, majd miután Breivik továbbállt, néhány túlélőt a túlpartra szállított kompjával.

Fotó: Reuters


„Éreztem, ahogy elfog a kétségbeesés. Minden teljesen nyugodt volt (…), azt gondoltuk, ez teljesen irreális. Az égnek tele kellett volna lennie helikopterekkel” – mondta tanúvallomásában.

A norvég rendőrséget számos kritika érte, amiért nem reagált gyorsabban az utoyai vérengzésre, miután annak időpontjában még a nyolc halálos áldozatot követelő oslói robbantás következményeivel volt elfoglalva.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI