Bukarest csak feltételekkel támogatja Tusk javaslatait

MTI

2016. február 15., hétfő 21:41

Románia támogat minden olyan megoldást, amely Nagy-Britanniát az Európai Unión belül tartja, ám ragaszkodik az európai alapértékekhez, köztük a mozgási szabadsághoz – hangoztatta a román államfő hétfőn, miután Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tárgyalt az EU és Nagy-Britannia kapcsolatainak átértékeléséről szóló javaslatcsomagról Bukarestben.

Románia nem kifogásolja a gazdasági és versenyképességi területet, illetve a szuverenitást érintő kompromisszumokat, a javaslat mozgási szabadságra és szociális juttatásokra vonatkozó részét viszont csak akkor tudja támogatni, ha azok nem jelentenek hátrányos megkülönböztetést a román állampolgárok számára – jelentette ki Klaus Johannis.

A „vészfék” nem lehet diszkriminatív

A román elnök a február elején nyilvánosságra hozott javaslatcsomagban „vészféknek” nevezett szigorításra utalt, amely szerint a Nagy-Britanniába érkező munkavállalók négyévi munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Johannis rámutatott: Románia ragaszkodik ahhoz, hogy ne korlátozzák a munkaerő szabad mozgását, a „vészfék” nem lehet diszkriminatív, és fontos, hogy csakis kivételesen és minél rövidebb ideig lehessen alkalmazni. Arról a javaslatról, miszerint a tagállamoknak növelni kéne családi pótlékot azon gyermekek számára, akik nem abban az országban élnek, ahol a szülők dolgoznak, Johannis azt mondta, Bukarest elvárja, hogy egy ilyen intézkedés során a román állampolgárok ne szenvedhessenek hátrányos megkülönböztetést, és azt ne terjesszék ki más szociális juttatásokra.

Egyik intézkedésnek sem lehet visszamenőleges hatálya, nem érintheti az illető tagországban régebben dolgozó vendégmunkásokat – sorolta tovább Johannis Románia feltételeit. A javaslatcsomag csak azt követően léphet életbe, miután Nagy-Britannia – az uniós tagságról rendezendő népszavazást követően – hivatalosan megerősíti, hogy az EU tagja marad – tette hozzá.

A bevándorlási válságról Johannis megerősítette: Románia szerint nem elég a következményekkel foglalkozni, hanem az okokat kell felszámolni. Együtt kell működni a származási és tranzitországokkal, meg kell erősíteni az EU külső határait, és azokat a migránsokat, akik nem minősülnek menekülteknek, ki kell utasítani az unióból – mutatott rá a román elnök.

Tusk: Az EU jövője a tét

A közös sajtótájékoztatón Donald Tusk arra figyelmeztetett: az unió fordulóponthoz érkezett, és a szakadás veszélye reális.

A briteknek tett javaslatcsomagot egy kiegyensúlyozott és igazságos megoldásnak nevezte, és arról biztosította román vendéglátóit, hogy a csomagban szereplő „vészfékkel” nem a már Nagy-Britanniában dolgozó uniós polgárokat célozzák. Rámutatott, hogy Nagy-Britannia uniós tagsága és az Európai Unió jövője a tét.

Az unió állam- és kormányfőinek e heti találkozóján az unió történelmének két legkomolyabb kihívására kell választ találni, és az Európai Tanács sem a brit tagság, sem a migráció ügyében „nem engedheti meg magának”, hogy kudarcot valljon – hangsúlyozta Donald Tusk Bukarestben.